Potrivit unui comunicat al ANIMV, cele nouă cereri au fost făcute "în perioada 3–7 martie 2016". ANIMV a transmis solicitările de renunţare Ministerului Educaţiei, instituţia abilitată legal să retragă titlurile de doctor. Înregistrarea solicitării a fost făcută la data de 10 martie 2016. Prevederea referitoare la posibilitatea ca o persoană care a obţinut un titlu ştiinţific să renunţe benevol la acel titlu a fost adoptată de Guvernul Ponta în 29 decembrie 2014 şi a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 decembrie 2014.

Ministerul Educaţiei a comunicat pressone.ro numele celor nouă persoane care au solicitat retragerea titlului de doctor printr-un răspuns la o solicitare pe care am formulat-o în baza Legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public.

Opt dintre ei l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea. Mai exact, este vorba despre Bogdan Licu – membru al CSM la data susținerii tezei, în 2011, devenit între timp prim-adjunct al procurorului general al României, Neculai Onțanu – primarul Sectorului 2 la data susținerii tezei, în 2010, şi fost secretar general al UNPR, Loredana Radu – nepoată a lui Gabriel Oprea şi avocată la data susţinerii tezei, Adela Popescu (Neagu) – fostă secretară a lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naționale și la Ministerul de Interne, Mihai Stănișoară – deputat la data susținerii tezei, în 2011, a fost anterior președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, consilier prezidențial pe probleme de securitate și ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu, Radu Stroe – deputat PNL la data susținerii tezei, Daniel Andrei Moldoveanu – șeful Comunității Naționale de Informații din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susținerii tezei, în 2013, Romeo Raicu – vicepreședinte PDL la data data susținerii tezei, în 2011 şi Mihai Tudose – deputat PSD la data susţinerii tezei de doctorat.