Curtea Supremă a SUA a validat statutul a 700.000 de tineri migranți, așa numiții „Dreamers”, program oprit de președintele american.
Curtea Supremă a judecat „arbitrară” decizia administrației Trump de a pune capăt statutului protector celor 700.000 de tineri migranți sosiți clandestin în copilărie pe teritoriu american.
Majoritatea acestora nu mai au deloc sau au doar puține legături cu țările lor de origine și și-au construit viața în Statele Unite.
Pentru a-i proteja pe acești tineri de expulzarea de pe teritoriul american, fostul președinte democrat Barack Obama a adoptat, în 2012, un program numit DACA, suprimat ulterior de Donald Trump.
„În urmă cu opt ani, îi protejam pe acești tineri (...) Astăzi, sunt fericit pentru ei, pentru apropiații lor și pentru noi toți”, a comentat Barack Obama.
În schimb, succesorul său și-a dezlănțuit furia la adresa Curții Supreme, care i-a administrat deja o pilulă amară, luni, prin extinderea drepturilor salariaților gay și transgender, împotriva avizului guvernului său.
Înalta instanță „îi scuipă în față pe oamenii mândri să se considere republicani sau conservatori”, a lansat Trump, denunțând într-un tweet vitriolic decizii „oribile” și „politice”.
Este primul său atac frontal asupra instituției, în care a numit doi dintre cei nouă judecători.
Până în prezent, Donald Trump a lăudat în mod repetat acești „doi mari judecători”, care au întărit majoritatea conservatoare în instanță (cinci din nouă magistrați). Acum, el solicită un al doilea mandat pentru consolidarea acestui bloc. „Votați în 2020”, a adăugat el.