Noua lege a pensiilor nu va fi gata la începutul anului 2024. Ce spune Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii

Noua lege a pensiilor nu va fi gata la începutul anului 2024. Ce spune Olguța Vasilescu, fost ministru al MunciiLia Olguţa Vasilescu este încrezătoare într-un nou mandal la Primăria Craiova. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În vremea când a fost ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a lucrat, împreună cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la o nouă lege a pensiilor. S-a materializat, într-un final, în Legea 127, niciodată aplicată.

Normal 0

false false false

EN-US X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-font-kerning:1.0pt; mso-ligatures:standardcontextual;}

Noua lege a pensiilor. Istoria legii e interesantă, pentru că, așa cum spun asociațiile de pensionari, au înfrânat majorarea pensiilor și eliminarea inechităților.  În martie 2019, Curtea Constituțională a declarat ca fiind parţial neconstituţională Legea pensiilor, după ce PNL şi USR au atacat mai multe dispoziţii ale acestui act normativ. S-au făcut modificările indicate. Apoi, în iulie 2019, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind sistemul public de pensii, ce fusese adoptată înainte de Parlament.

Coaliția PSD-PNL au refăcut legea, iar acum premierul Ciolacu promite că va intra în vigoare din ianuarie 2024. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a venit azi cu explicații și precizări despre legea la care încă se lucrează la minister și despre care se spune că va elimina inechitățile.

Legea e finalizată 90%. De finanțare nu se vorbește

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că știe noua formă a legii pensiilor și că „arată foarte bine”. Spune că a ținut legătura tot timpul cu echipa de la Ministerul Muncii.

„Au fost trei variante care s-au lucrat pe legea pensiilor. Una dintre ele este cea mai apropiată de Legea 127, pe care o vor, de fapt, toți specialiștii din România, aceea care n-a apucat niciodată să producă efecte. Sunt unele mici modificări, dar se pare că aceea este și varianta pe care o acceptă Comisia Europeană. Deci, cine este îngrijorat că acea lege (n.r. făcută de ea) nu s-a aplicat, poate să stea liniștit, se corectează inechitățile şi s-au făcut pași foarte importanți și în ceea ce privește procedura de reevaluare a pensiilor. Este aproape de 90% această procedură de reevaluare a pensiilor”.

Fostul ministru este optimistă că, în momentul în care lege se va finaliza, se va putea face imediat tranziția pe noua lege. Nu a spus și că Guvernul va trebui să găsească bani pentru că, după recalculare și după ce se elimină inechitățiile, fondul de pensii publice va trebui suplimentat. Nu știm cât va veni din PNRR și cât de la Guvern.

Noua lege a pensiilor nu va fi gata cum s-a promis. Nu există dubii

Întrebată de jurnaliștii prezenți ce părere are că termenul pentru finalizarea dosarelor recalculate a fost depășit, Vasilescu a recunoscut că termenul a fost depășit. Și că noua lege nu va fi gata la începutul anului viitor. A venit și cu explicații.

Legea pensiilor

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Termenul a fost depășit, vă și spun de ce. Am ținut legătura inclusiv cu doamna directoare de la Casa de Pensii Dolj. Mi-a spus că acum s-au reevaluat toate dosarele, care erau ale celor din ultimii ani ieșiți la pensie. Au rămas cele foarte vechi, unde este greu, din cauza faptului că au dispărut foarte multe documente. Și normal că acestea se reevaluează cel mai greu. Dar eu vă spun că legea poate fi aplicată și fără neapărat să fie această reevaluare făcută, să zicem de 10%, pentru că ulterior, după recalculare, pe măsură ce vor fi reevaluate dosarele, se va putea plăti suma care este necesară pentru fiecare.

Se poate face asta într-o zi, în momentul în care ai evaluarea dosarelor. Ce înseamnă asta? Înseamnă că toate dosarele sunt băgate în calculator și în momentul în care se schimbă formula de calcul, din calculator, printr-o operație foarte simplă, practic se stabilește pensia fiecărui cetățean care este în... Și softurile sunt pregătite pentru că s-a lucrat”, a spus Lia Olguța Vasilescu, citată de Rador.