Roverul Curiosity al NASA a dezvăluit o „oază” de sulf elementar rar pe Marte. Această descoperire a venit după ce mașinăria a zdrobit accidental o stâncă cu anvelopele sale. Cristalele galbene nu au mai fost observate până acum pe Planeta Roșie.
Roverul Curiosity de pe Marte al NASA a descoperit din greșeală o abundență de cristale nemaivăzute până acum pe Planeta Roșie.
O nouă descoperire a NASA
Pe 30 mai, roverul explora Gediz Vallis. Acesta este un canal săpat în pantele abrupte ale Muntelui Sharp, în inima Craterului Gale. Roverul a trecut din greșeală peste o mică stâncă, iar aceasta s-a crăpat. Când camerele de luat vederi ale roverului s-au concentrat asupra obiectului peste care se împiedicase robotul, oamenii de știință au observat cristale galbene ciudate. Acestea străluceau printre părțile nou expuse ale rocii.
Cristalele din roca crăpată erau prea mici și delicate pentru ca roverul să le poată manevra corespunzător. Dar când robotul a forat o altă rocă din apropiere, a descoperit faptul că cristalele erau făcute din sulf pur.
Sulful a mai fost detectat pe Marte. Dar numai atunci când a fost combinat cu alte elemente în compuși cunoscuți sub numele de sulfați. Până acum, sulful pur, cunoscut și sub numele de sulf elementar, nu a fost găsit niciodată pe Planeta Roșie. Oamenii de știință bănuiau că ar putea exista sulf elementar undeva pe Marte. Aceștia au fost surprinși să îl găsească în interiorul rocilor de suprafață.
„Nu ar trebui să fie acolo, așa că acum trebuie să îl explicăm. Descoperirea de lucruri ciudate și neașteptate este ceea ce face explorarea planetară atât de interesantă”, a declarat Ashwin Vasavada. Acesta este cercetător în cadrul proiectului roverului Curiosity la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
Cristale galbene și roci unice
Fotografiile din zona înconjurătoare au arătat, de asemenea, că solul din jurul acestor roci este presărat cu geode similare, au scris reprezentanții NASA în declarație.
Roverul nu a confirmat prezența cristalelor galbene în nicio altă rocă. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt convinși că rocile din apropiere conțin, de asemenea, sulf, ceea ce face din această zonă un loc de interes pentru studii viitoare. „Găsirea unui câmp de pietre din sulf pur este ca și cum ai găsi o oază în deșert”, a spus Vasavada.
Curiosity, care a aterizat în regiune în 2012, a găsit alte câteva roci interesante în și în jurul Gediz Vallis. În februarie, roverul a fotografiat „valuri” sculptate de apa marțiană în urmă cu milioane de ani în albia unui lac antic. Iar în mai, robotul a găsit roci care conțin oxid de mangan, ceea ce reprezintă cea mai bună dovadă de până acum că Planeta Roșie a avut cândva o atmosferă bogată în oxigen, asemănătoare celei terestre, conform Live Science .