EVZ publică săptămânal o pagină de Protecţia Consumatorului pentru o relaţie civilizată între consumatori şi furnizorii de produse şi servicii.
Un bucureştean cumpără o maşină nouă cu grave probleme la cutia de viteze, o bătrânică de 67 de ani este privită şi tratată ca un „terorist“ în hipermarketul Auchan, iar o alta este pusă să plătească pentru convorbiri de sute de lei pe un telefon primit de la RDS pe care nu-l folosise niciodată.
Sunt câteva dintre păţaniile românilor pe care vi le-am relatat pe larg în pagina de Protecţia Consumatorului inaugurată de „Evenimentul zilei“ în urmă cu două luni.
Lista celor care ne reclamă abuzuri din partea prestatorilor de diverse servicii este însă lungă, iar cazurile care ne sunt relatate le veţi citi în fiecare miercuri în aceeaşi pagină, care va fi dedicată săptămânal consumatorilor români.
Demersul „Evenimentului zilei“ urmăreşte conştientizarea drepturilor consumatorilor, dar şi a obligaţiilor pe care le au cei „de pe partea cealaltă a tejghelei“. Totul, pentru o relaţie civilizată în folosul ambelor părţi.
Un bărbat de 27 de ani, Tudor Pop, a vrut să-şi petreacă ultima zi din săptămână plimbându-se pe bicicletă prin Capitală.
A mers la un centru de închirieri, însă prima bicicletă a fost nevoit să o schimbe pentru că o pedală nu era fixată bine şi avea probleme cu frâna, iar pe a doua pentru că scârţâia din toate încheieturile şi avea direcţia strâmbă. Reprezentanţii centrului de închirieri s-au contrazis în declaraţii, în timp ce unii au recunoscut că bicicletele mai au probleme, alţii le văd în stare perfectă de funcţionare.
Un bucureştean a vrut să-i facă soţiei o surpriză plăcută şi i-a cumpărat o maşină nouă pe firmă. După ce a ridicat autoturismul de la dealer, maşina s-a oprit la primul semafor din cauza problemelor la cutia de viteze. Defecţiunea a fost constatată de reprezentanţii dealerului auto şi reparată, deoarece maşina era în garanţie. Cu toate acestea, bărbatul nu a fost mulţumit doar cu reparaţia făcută, pentru că maşina continua să aibă probleme, şi ar fi dorit înlocuirea autoturismului.
Dealerul crede însă că „pretenţia este neîntemeiată şi disproporţionată“. Pe forumul ziarului au fost zeci de comentarii şi s-au iscat numeroase discuţii, mulţi cumpărători de automobile noi reclamând probleme asemănătoare.
O femeie în vârstă de 67 de ani, din Capitală, a reclamat că a fost umilită şi controlată abuziv de agenţii de pază din hipermarketul Auchan. După ce a achitat produsele cumpărate, bunica a fost oprită de un agent de pază şi dusă într-o încăpere, unde i s-au verificat cumpărăturile, dar şi geanta pe care o avea.
Bătrânica susţinea că doar s-a uitat de mai multe ori în geantă ca să îşi verifice lista de cumpărături. Reprezentanţii hipermarketului Auchan şi-au cerut scuze pentru situaţia creată şi au susţinut că în acest caz agentul de securitate doar a aplicat o procedură obişnuită, de verificare a corespondenţei dintre produsele cumpărate şi ceea ce era scris pe bon.
Reprezentanţii organizaţiilor care se ocupă de protecţia consumatorilor susţin însă că un agent de pază nu era în măsură să efectueze o percheziţie de acest tip şi ar fi trebuit să cheme poliţia. Articolul a stârnit discuţii pe forumul evz.ro, mai mulţi oameni reclamând că astfel de controale abuzive se regăsesc şi în alte hipermaketuri, iar agenţii de pază nu îşi fac treaba tocmai „profesional“.
Vasile G., din Sibiu, care pleca cu avionul spre locul de muncă din Nigeria, a fost pus în situaţia de a face un „popas“ de patru zile în München, pe banii lui. Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei întârzieri de aproximativ patru ore a avionului Tarom, dar şi pentru că sibianul, după cum spune el, nu a fost informat corect.
Purtătorul de cuvânt al companiei Tarom a susţinut că bărbatului i s-a acordat tot sprijinul necesar şi că nu au nicio vină în acest caz, deoarece pasagerul a avut bilete separate, la companii diferite, şi a fost transportat până la München aşa cum prevedea contractul.
Mai mulţi bucureşteni au reclamat că au de plătit facturi în plus pentru convorbiri, cu toate că nu au vorbit niciodată pe acele numere, iar unii nici măcar nu au primit telefoane mobile. De asemenea, cei care au refuzat să plătească aceste facturi au fost văzuţi ca „rău-platnici“ şi nu îşi puteau achita alte servicii care erau facturate separat.
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România au spus că oferirea de servicii care nu au fost solicitate niciodată reprezintă o vânzare forţată, iar sistarea altor servicii, făcute pe contracte diferite reprezintă o practică comercială abuzivă. În urma acestui articol, compania în cauză a anunţat că aceste situaţii au apărut din cauza „unor erori de operare a datelor din sistem“, iar cazurile prezentate de noi au fost rezolvate în timp-record.
Reacţiile utilizatorilor de pe forumul ziarului, referitoare la acest articol, au fost numeroase. Printre acestea se află şi postări „de bine“ pentru compania implicată în caz, dar mult mai multe sunt cele care semnalează nereguli. Nu în ultimul rând am fost acuzaţi că acest articol a fost unul „comandat“, „plătit“ de o firmă concurentă a RDS.
Gabriel, din Capitală, a cumpărat în urmă cu un an o maşină Kia Cee’d. Printre materialele promoţionale primite se afla şi o broşură în care exista o referire la un program de asistenţă rutieră, numit „Garanţia de 5 ani a mobilităţii“, şi care încă nu era disponibil.
În aprilie 2008 a fost lansat un program de asistenţă rutieră asemănător cu cel din broşură, de care beneficiau numai persoanele care achiziţionau autoturisme de la acea dată. Bucureşteanul nu a reuşit să ia legătura cu cineva din cadrul companiei importatoare care să-i explice de ce nu are şi el acces la acest program. În cele din urmă, conducerea companiei a decis înscrierea în programul KAR a tuturor maşinilor care se află în primii trei ani de garanţie, iar anunţul a fost făcut în exclusivitate de ziarul nostru.
În luna mai a anului 2007, un bucureştean a cumpărat un DVD-recorder, iar după ce i s-a stricat şi reparat în garanţie de trei ori, bărbatul a dus aparatul la magazinul Teknosa de unde îl achiziţionase, pentru înlocuire sau o nouă reparaţie.
La scurt timp, firma a dat faliment, aşa că Adrian a rămas şi fără aparat şi cu banii daţi. Organizaţiile care se ocupă de protecţia consumatorilor nu pot interveni în acest caz, singurul mod de recuperare a produsului sau a unei sume de bani echivalente fiind rezolvarea doar în instanţa de judecată.
Un bărbat din Timişoara a comandat, pe internet, de pe site-ul pitstoptunning.ro, o husă din piele pentru volan, pe care a şi plătit-o în avans.
Au trecut zece luni de atunci, şi după mai multe telefoane şi e-mailuri date, Sorin s-a ales numai cu nişte promisiuni, dar nu a primit produsul comandat sau suma de bani pe care a dat-o. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au precizat că acest tip de infracţiune se reclamă la poliţie.
O pereche de ochelari prescrişi greşit, la un centru de optică din Capitală, au dat dureri de cap unui tânăr şi la propriu, şi la figurat. Bucureşteanul a făcut comanda la Optinova, însă nu a putut să poarte ochelarii deoarce nu erau bine făcuţi. A reclamat problemele firmei, dar şi după reparaţiile făcute, durerile au persistat. Bărbatul a verificat lentilele la un alt centru de specialitate şi a avut surpriza să constate că ochelarii aveau probleme grave care-i puneau sănătatea în pericol.
„Sunt obligaţi să remedieze orice deficienţă a ochelarilor dacă le este imputabilă. Reclamantul ar trebui să se adreseze Colegiului Medicilor pentru a se constata dacă în urma consultaţiei i-a fost prescrisă corect reţeta şi dacă ochelarii îndeplinesc toate caracteristicile“, au spus reprezentanţii ANPC.