Noua amenințare din Rusia. Kremlinul anunță un nor radioactiv produs de distrugerea armamentului Ucrainei

Noua amenințare din Rusia. Kremlinul anunță un nor radioactiv produs de distrugerea armamentului Ucrainei Sursă foto: dreamstime.com

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, susține că un nor radioactiv se îndreaptă din Ucraina către Europa. Norul a apărut după ce muniția cu uraniu sărăcit a Kievului a fost distrusă de armata rusă.

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, a spus că un nor radioactiv s-a format în urma distrugerii muniției care conținea uraniu sărăcit a Kievului pe care a primit-o din partea Statelor Unite. Armata rusă a fost cea care a distrus rezervele Ucrainei în timpul invaziei. Oficialul rus a mai adăugat că acest nord deja se îndreaptă către Europa.

„Distrugerea muniției cu uraniu sărăcit furnizată de Occident Ucrainei a dus la apariția unui nor radioactiv. Acesta s-a îndreptat deja spre Europa”, a declarat, vineri, 19 mai, Nikolai Patruşev, la o întâlnire de la Sîktîvkar. Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse a vorbit și despre participarea lui Joe Biden la summit-ul G7 din Japonia. Președintele american a ajuns joi, 18 mai în țara care găzduiește evenimentul.

Polonia neagă informațiile privind norul radioactiv

„Inclusiv pentru a susține, după cum consideră americanii, «valorile democratice comune». Liderii țărilor occidentale, sub presiunea Statelor Unite, vor discuta și despre asistența acordată Ucrainei”, a declarat oficiul rus. Nikolai Patruşev a mai adăugat că SUA au făcut presiuni de-a lungul timpului asupra mai multor state din lume și că au trimis arme care conțineau uraniu sărăcit în diferite țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

„«Au ajutat» și Ucraina, au făcut presiune asupra sateliților lor și au furnizat muniție cu uraniu sărăcit. Distrugerea lor a dus la faptul că norul radioactiv s-a îndreptat spre Europa de Vest. Și în Polonia s-a înregistrat deja o creștere a nivelului radiațiilor”, a avertizat secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Patruşev a mai adăugat că arme chimice și biologice au fost deja folosite pe teritoriul Ucrainei de către Statele Unite.

Agenția de stat pentru energie atomică din Polonia a negat rapoartele privind nivelurile ridicate de radiații în zona Lublin. Reprezentanții agenției au transmis că rapoartele privind radioactivitatea crescută în zona Hmelnițki din Ucraina sunt false. În același timp, nici autoritățile europene nu au confirmat declarațiile făcute de Patrușev, potrivit Antena 3 CNN.