Deşi nivelul radiațiilor nu a crescut, rușii evacuează masiv oamenii din jurul centralei Zaporojie. Ce pune la cale Moscova

Deşi nivelul radiațiilor nu a crescut, rușii evacuează masiv oamenii din jurul centralei Zaporojie. Ce pune la cale Moscova

Autoritățile ruse intenționează să evacueze aproximativ 70.000 de persoane din localitățile din regiunea Zaporojie aflate sub ocupația lor, potrivit unui alt oficial al administrației de ocupație, Andrei Kozenko. Este curios faptul că în momentul de faţă, nu există niciun indiciu privind creşterea nivelului radiaţiilor, şi totuşi ruşii fac aceste evacuări.

Forţele militare ruse continuă evacuările din localităţi situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, dar autorităţile germane au anunţat că, deocamdată, nu au fost depistate scurgeri radioactive în estul Ucrainei.

Şi totuşi, șeful regional instalat de Moscova, Evgheni Balițki, a anunțat evacuarea parțială a 18 așezări ocupate de Rusia în regiunea Zaporojie, inclusiv Energodar.

Duminică au explodat aproximativ 30 de grenade lansate de trupele ruse

În regiunea Zaporojie continuă confruntările militare intense între forţele ruse şi cele ucrainene. În oraşul Nikopol, situat foarte aproape de Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, au explodat duminică aproximativ 30 de grenade lansate de trupele ruse, conform autorităţilor ucrainene. O persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Situaţia generală în zonele situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie este imprevizibilă şi potenţial periculoasă”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Forţele militare ruse au continuat operaţiunile de evacuare a civililor din 18 localităţi situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie. A fost evacuat inclusiv oraşul Enerhodar, conform site-ului Tagesschau.de.

Guvernul Germaniei a anunţat nu au fost depistate scurgeri radioactive

Pe fondul preocupărilor, Guvernul Germaniei a anunţat duminică după-amiază că nu au fost depistate scurgeri radioactive.

„În momentul de faţă, nu există niciun indiciu privind creşterea nivelului radiaţiilor, nici în Ucraina, nici în Germania”, a comunicat Ministerul Mediului de la Berlin.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost atacată cu focuri de armă și artilerie de mai multe ori de la începutul conflictului, stârnind temeri privind o catastrofă. Experții agenției, care se află la fața locului, continuă să audă zgomotul bombardamentelor în zonă, cel mai recent vineri seară, se arată în comunicat.

Grossi: „Această importantă instalație nucleară trebuie să fie protejată. Voi continua să fac presiuni pentru ca toate părțile să se angajeze să atingă acest obiectiv vital, iar AIEA va continua să facă tot ce îi stă în putință pentru a contribui la asigurarea siguranței nucleare și a securității centralei”, a mai spus el, potrivit Mediafax.