Pictorul român cel mai cunoscut la nivel internațional și unul dintre performerii licitațiilor de artă mondiale doboară record după record. Lucrarea „Lidless Eye” a lui Adrian Ghenie a fost achiziționată, în cadrul unei licitații a Casei Sotheby's, pentru echivalentul a 6 milioane de euro.
Prețul final al tabloului „Lidless Eye” a lui Adrian Ghenie, stabilit marți seara la Hong Kong, a fost de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, respectiv 6 milioane de euro.
În ultimele două săptămâni două tablouri semnate Ghenie au fost vândute la celebrele case de licitații Christie's și Sotheby's, pentru milioane de euro, conform Profit.ro.
A reinventat portretul
Casa de licitații Sotheby's a remarcat faptul că Ghenie a reinventat astfel genul "autoportretului" sau portretului. Lucrările sale au în centru personaje ilustre precum Charles Darwin, Marcel Duchamp, Stan Laurel și Oliver Hardy, Elvis Presley, dar și de o notorietate mai degrabă negativă, precum Hitler, Lenin sau Stalin. Liderii comuniști, naziști și figurile dictatoriale au devenit fantome în tabloul „Boogeyman”, vândut cu 5,7 milioane de euro.
Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare, iar în prezent se află la Berlin, în Germania, unde este considerat unul dintre reprezentanții Noului val al artei vizuale românești.
Tabloul său Regele a fost vândut la o licitație din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. De asemenea, tabloul Dr. Mengele 2, al pictorului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de casa de licitații Sotheby's.
Artist de referință
Lucrările pictorului ardelean sunt adesea de dimensiuni uriașe si ocupă în întregime suprafața unui perete. Stilul său inspirat de cei mari pictori din ultimii 100 de ani a fascinat galeriști, muzeografi, critici și colecționari de artă din întreaga lume.
Creațiile lui Adrian Ghenie au fost expuse în cele mai mari muzee de artă contemporană din Europa și America, iar în 2015 a făcut parte din Pavilionul României la Bienala de la Veneția prin „Darwin’s Room”.
A avut expoziții de autor la MNAC în București, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst în Ghent, Muzeul de Artă Contemporană din Denver, Centrul de Artă Contemporană din Malaga, Spania.