După câteva ore critice, pompierii au reușit să stingă incediul de la Notre Dame iar autoritățile au putut face o eveluare preliminară a pagubelor. Din fericire, structura principală a clădirii a fost salvată.

Oameni din întreaga lumea au anunțat că vor dona bani pentru recostrucția Notre Dame. Oameni de afaceri, mari companii, personae publice, sau înalți reprezentați au donat sume impresionante pentru catedralei afectate de incendiu.

Cauza incediului de la Notre Dame nu este clară, dar autoritățile iau în calcul ipoteza unui accident, mai ales că monumental se afla în renovare.

În acest context, jurnalistul Cristian Niculescu lansează o ipoteză incendiară.

„După incendiu s-a strâns dublul sumei pentru renovare”

Extrem de interesantă afirmația preotului din reportajul BBC difuzat cu 10 zile înainte de incendiu: fără renovare catedrala s-ar prăbuși complet, în zece ani. Dar renovarea înghite sume imense, iar regimul Macron n-are toți banii. Pentru întreținere statul francez cheltuie 4 mil.euro anual. Pentru consolidarea structurii de rezistență e nevoie de 150 mil.euro.

Guvernul inițiase o chetă publică dar n-avea nicio garanție că banii se vor aduna în ritmul necesar restaurării monumentului. După 48 ore de la nenorocire, donațiile pentru refacere ajunseseră la jumătate de miliard de euro – and stil counting. Mai mult decât dublul necesar. 

Incendiul a distrus turla și acoperișul, oricum prevăzut pentru restaurare, dar a rezolvat problema banilor de renovare. Încă ceva – turla prăbușită (săgeata) nu exista în construcția originală medievală. E un adaos al epocii moderne, din sec. XIX. Catedrala e în picioare, donațiile vor veni în conturi.

Tot răul pare să fie spre bine și nebănuite sunt căile Domnului! Sau domnilor, poate or fi mai mulți”, a scris pe facebook Cristian Niculescu.