Notar din Oradea, trimis în judecată de DNA. Dosar spectaculos, cu o moștenire de 1,8 milioane lei

Notar din Oradea, trimis în judecată de DNA. Dosar spectaculos, cu o moștenire de 1,8 milioane lei DNA. Sursa foto: Facebook

Un notar public din Oradea a fost trimis în judecată de DNA. Lucia Doina Ochis este acuzată de procurori de abuz în serviciu și fals intelectual. Dosarul are ca principal subiect o moștenire de 1,8 milioane de lei.

Notar public, trimis în judecată de DNA. Dosar spectaculos, cu o mostenire de 1,8 milioane lei

Un dosar complex privind o moștenire de 1,8 milioane lei, în urma decesului suspect al unei persoane, a fost soluționat de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Procurorii anticorupție au anunțat pe 13 septembrie 2024 că au trimis în judecată pe notarul public Lucia Doina Ochis, acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Pe lângă aceasta, în același dosar au fost inculpate alte două persoane, una fiind acuzată de instigare la abuz în serviciu și uz de fals, iar cealaltă de instigare la abuz în serviciu.

notar

notar / Sursa foto: EVZ

Ce ar fi făcut notarul din Oradea

Cazul implică moștenirea de 1,8 milioane lei a fostului expert auto Alexandru Lokoshazy, după cum au relatat jurnaliștii de la ebihoreanul.ro. Notarul public Lucia Doina Ochis este acuzată că ar fi deschis ilegal procedura succesorală și ar fi emis certificate de legatar în favoarea Ghizelei Balan, una dintre persoanele inculpate în dosarul DNA, deși știa că testamentul prezentat era fals. Potrivit anchetei, notarul ar fi omis să verifice autenticitatea scrierii, semnării și datării testamentului de către defunct, așa cum impun normele legale.

Mai mult decât atât, notarul Ochis ar fi eliberat certificatele de legatar către Ghizela Balan, chiar dacă era la curent cu faptul că existau moștenitori legali care contestau valabilitatea testamentului. În plus, Sebastian Burca, un alt inculpat în acest caz și implicat în falsificarea documentului, era cercetat pentru omor, având legătură cu decesul suspect al lui Alexandru Lokoshazy, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare privind implicarea notarului.

Ce acuzații aduce DNA

Conform comunicatului emis de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților în stare de libertate, printre care se numără notarul public Lucia Doina Ochis, acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Alături de ea, două alte persoane fizice fără calitate specială, B.G.M. și B.S.D., sunt acuzate de instigare la abuz în serviciu și uz de fals. Ancheta vizează modul în care aceștia au fost implicați, în perioada 2019-2020, în transmiterea pe cale succesorală a bunurilor unui decedat în vârstă de 87 de ani, în circumstanțe suspecte.

Notarul public Lucia Doina Ochis, deși ar fi fost conștientă de falsitatea testamentului olograf furnizat de ceilalți doi inculpați, a deschis procedura succesorală și a emis documentele necesare pentru a transfera bunurile defunctului către inculpata B.G.M., bunuri a căror valoare totală se ridică la 1.854.867 lei. Cu toate că legea o obliga să verifice autenticitatea testamentului, inclusiv printr-o expertiză grafică, notarul ar fi omis să se asigure că documentul era semnat și datat de către testator conform cerințelor legale.

Ancheta a scos la lumină faptul că, în 2020, notarul a continuat să emită certificate de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M., deși avea cunoștință că existau moștenitori legali care contestau testamentul. De asemenea, B.S.D. era deja cercetat pentru omor în legătură cu decesul suspect al defunctului, adăugând o gravitate suplimentară cazului. În urma acestor descoperiri, autoritățile au dispus măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ale celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunerea de a menține măsurile asigurătorii. În comunicatul oficial, DNA a subliniat că trimiterea în judecată nu afectează prezumția de nevinovăție a inculpaților, procesul penal aflându-se în stadiul de finalizare a anchetei și de înaintare a rechizitoriului către instanță, conform normelor procedurale în vigoare.