DNA: Caracatița imobiliară a edilului din Năvodari. VIP-urile care au cumpărat terenuri de la „Împăratul Plajelor”
- Ionel Stoica
- 2 septembrie 2014, 00:00
Afaceriști, directori în instituțiile publice și polițiști sunt printre clienții care au cumpărat terenuri de la firma lui Nicolae Matei, primarul PSD din Năvodari (Constanța). Detaliile apar în referatul DNA de arestare preventivă a edilului.
Primarul PSD al orașului Năvodari, Nicolae Matei (44 de ani), a ajuns să controleze prin interpuși zeci de hectare de teren situate pe plaja Mării Negre, în nordul stațiunii Mamaia. Este vorba de teren intravilan în zone în care sunt construite ansambluri rezidenţiale şi cluburi de lux.
Detalii apar în referatul DNA prin care procurorii cer arestarea preventivă a lui Nicolae Matei și a cumnatului său, Isidor Gurgu. Curtea de Apel Constanța a decis, la finalul săptămânii trecute, ca cei doi să fie cercetați în libertate, dar procurorii au contestato. Prejudiciul adus orașului Năvodari, în acest dosar, este de 26 de milioane de euro.
„Combinația”
Afacerea era foarte simplă: edilul și apropiații acestuia identificau persoane care voiau să li se reconstituie dreptul de proprietate și semnau cu acestea promisiuni de vânzare-cumpărare. Imediat după semnarea acestor documente, era eliberat și actul de împroprietărire. De cele mai multe ori era vorba de terenuri extravilane arabile, iar punerea în posesie se făcea în intravilan, pe plaja Mării Negre.
Judecătorul complice
Un caz elecvent este cel al moștenirii Toma Ovanez Vartivar. Urmașa acestuia, Victoria Căpățână, a solicitat instanţei, în 2009, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 11,2 ha. Femeia și-a „ales” completul de judecată prezidat de Corina - Eugenia Jianu printr-o chichiță la sistemul informatic. La Judecătoria Constanța erau doar două complete pe fond funciar, iar Victoria a deschis trei procese. Unul din dosare a fost repartizat la judecătorul dorit, iar reclamanta a renunțat la celelate cauze. Potrivit DNA, toți cei din sala de judecată și-au dat mâna să câștige Victoria, atât Primăria, cât și magistratul. Judecătorul a decis ca expert pe o persoană indicată de reclamantă, fără tragere la sorți, iar expertiza să se facă exclusiv în baza actelor depuse de Victoria. După doar șase luni de judecată, în aprilie 2010, instanța a dat câștig de cauză reclamantei și a pus-o în posesie cu un teren în nordul staţiunii Mamaia.
Primăria Năvodari a declarat recurs cu întârziere, care a fost respins ca tardiv de Tribunalul Constanța. Imediat duă ce a câștigat irevocabil, prin non-combat, Victoria nu a păstrat pentru sine terenul. Potrivit procurorilor DNA, cea mai mare parte din teren a fost vândută, prin intermediari, către Isidor Gurgu și Simona Sârbu- avocata lui Nicolae Matei şi chiar a Primăriei Năvodari.
Șpaga: un teren la mare
Procurorii DNA mai arată că, în octombrie 2010, fiica judecătoarei, Luiza Roxana Jianu, a cumpărat de la firma Top Vision SRL un teren situat în intravilanul oraşului Năvodari, în suprafaţă de 500 metri pătrați, în schimbul sumei de 8.560 lei. La momentul încheierii contractului de vânzare cumpărare, Luiza- Roxana avea 21 de ani, nu era angajată şi nu declara venituri. Potrivit unei expertize DNA, valoarea de piață a terenului este de 139.550 lei, Prin urmare, vânzarea s-a făcut la un preț de 16 ori mai mic decât cel real.
PERSONAJELE PRINCIPALE
NICOLAE MATEI: primar al orașului Năvodari, asociat unic Top Vision SRL
MARIA MATEI: sora primarului, administrator la Top Vision SRL
ISIDOR GURGU: cumnatul primarului, asociat unic și administrator la Dormarbib Group SRL
CORINA-EUGENIA JIANU: fost magistrat la Judecătoria Constanța
Cine sunt clienții
Cele mai multe tranzacții cu terenuri s-au făcut prin societatea Top Vision SRL. Procurorul DNA care investighează acest caz arată că, în mod curios, „printre cumpărătorii terenurilor se găsesc exclusiv persoane aflate în legătură cu inculpatul Matei Nicolae, cu Primăria Năvodari sau care ocupau funcţii publice”. Funcționari, afaceriști și un polițist „Astfel, în afara martorei Jianu Luiza Roxana, fiica magistratului care a soluționat numeroase procese de fond funciar în care Comisia Locală Năvodari era parte, au mai cumpărat teren de la societatea inculpatului: un ofițer superior de poliție, fost şef al IPJ Constanţa şi actual şef al unui serviciu de informaţii (Popa George Dorel- SIPI Constanța), SC Unic Star SRL și administratorul acesteia, Bancu Emilia, aflată în relaţii comerciale cu Primăria Năvodari, Bancu Cristian, fiul martorei amintită anterior şi fost angajat al Gărzii de Mediu, un membru al Consiliului Local Năvodari (Drăghici Florin), Sponte George, fiul unui alt consilier local și fost director al OCPI Constanța (Sponte Stere), directorul SC Legmas SA care aparține inculpatului Matei Nicolae (Dima Neculai), un fost membru al Consiliului Local Năvodari (Ilinca Marian), un inspector superior al ANAF – Agenţia Fiscală Constanţa (Seidamet Carmen) etc.,” arată DNA.
Moștenirea Alexandru Rogoveanu: 17,7 ha
Un alt caz prezentat de DNA este al moștenitorilor lui Alexandru Rogoveanu, care au câștigat în instanță reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 17,7 ha de teren agricol. Deși orașul Năvodari avea teren agricol, Comisia Locală a decis, în februarie 2012, reconstituirea dreptului de proprietate, în nordul staţiunii Mamaia. Anterior recunoașterii dreptului de proprietate, urmașii lui Rogoveanu au încheiat, în noiembrie 2011, o promisiune de vânzare către Dormarbib Group SRL pentru 11 ha.
Prima șpagă, la un polițist
O altă promisiune de vânzare pentru 1,29 ha a fost făcută, în noiembrie 2011, către Nicolae Arapu. Este vorba chiar de terenurile pe care Nicolae Matei voia să le dea mită fostului șef al Poliției Constanța, acuzații pentru care a primit în primă instanță o pedeapsă de trei ani și jumătate cu executare. Moștenitorii au mai promis că vor vinde, tot în noiembrie 2011, suprafața de 0,68 ha lui Ștefan Ciocănel, apropiat a lui Nicolae Matei, secretarul Comisiei Locale de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari și director al Tabăra Năvodari SA. Potrivit DNA: „Practic, din cele 17,7 ha teren valoros, situat într-o zonă rezidenţială din staţiunea Mamaia Nord, ieşită din patrimoniul UAT Năvodari, în posesia moştenitorilor a rămas o suprafaţă de aproximativ 4 ha, în timp ce aproximativ 13,5 ha au intrat, prin intermediul unor interpuși, în sfera patrimonială a lui Matei Nicolae”.
Moștenirea Petre Spilcea: 13 ha
Un alt caz este cel al moștenitorilor lui Petre Spilcea și a doi cumpărători de drepturi litigioase –Florin Munteanu (director la Sky FM) și Ion Marian. Aceștia au solicitat, în baza unei sentințe judecătorești, în 2010, reconstituirea dreptului de proprietate pentru 13 ha. Comisia Locală le-a acceptat cererea în 2011.
Apare nepoata studentă
Petre Spilcea deținuse terenuri arabile amplasate în extravilanul orașului Năvodari. Cu toate acestea, în timpul procesului, Nicolae Matei a indicat instanței trei terenuri intravilane situate pe malul Mării Negre, în zona Taberei de Copii Năvodari. În 2010, unul dintre cei implicați, Florin Munteanu, a încheiat o promisiune de vânzare cu Geanina - Ramona Mureș: suprafața de 3,5 ha, din totalul de 4,5 ha, pe care urma să o dobândească. Geanina este nepoata de soră a lui Nicolae Matei și asociat unic al Media Est Vision SRL, care deţine postul Litoral TV Năvodari. La momentul încheierii antecontractului, Geanina avea 22 de ani și nu era angajată, fiind studentă.
Legenda „Împăratului”
Acesta este cel de-al doilea dosar în care este cercetat, pentru fapte de corupție, Nicolae Matei. Pe 8 aprilie, el a fost condamnat la trei ani și jumătate cu executare pentru că a încercat să-i dea mită, două loturi de pământ în Năvodari, fostului șef al IPJ Constanța, comisarul -șef Valentin Burlacu- denunțător în dosar. În schimbul șpăgii, el voia să-l scape de dosarele penale. După cum am arătat, terenurile erau în proprietatea unui intermediar, Nicolae Arapu. Potrivit interceptărilor din acest dosar, Nicolae Matei se numește pe sine însuși drept „Împărat la Năvodari”. El a scris pe un bilet suprafața terenurilor - 500 de metri pătrați - dar și actele pe care polițistul trebuia să le aducă pentru a intra în posesia lor.