Evenimentul Zilei > International > Noroc rar pentru un traficant de droguri: Suedia e bună de plată. Are să îi dea milioane de dolari
Noroc rar pentru un traficant de droguri: Suedia e bună de plată. Are să îi dea milioane de dolari

Noroc rar pentru un traficant de droguri: Suedia e bună de plată. Are să îi dea milioane de dolari

Un traficant de droguri a dat loviturii vieții sale. Suedia are să îi dea o sumă uriașă, grație creșterii vertiginoase a criptomonedelor.

Procurorul Suediei a anunțat că acest caz uimitor a fost primul din istoria juridică a țării în care au fost confiscate criptomonede. Utilizarea criptomonedelor de către infractori a fost una dintre principalele critici aduse monedei digitale bitcoin și altor criptomonede importante.

În numai doi ani bitcoin a urcat la cer

Guvernul suedez este obligat să returneze bitcoin în valoare de aproximativ 1,6 milioane de dolari unui traficant de droguri, după ce valoarea criptomonedei câștigate ilegal a crescut vertiginos în timp ce condamnatuș se afla în închisoare, relatează New York Post.

Procurorul Tove Kullberg a explicat la radioul suedez de stat că, în urmă cu doi ani, a susținut cu succes în instanță că traficantul de droguri ar trebui să fie deposedat de veniturile sale, 36 de bitcoini. La vremea respectivă era o sumă modică, mai precis valorau doar aproximativ 137.000 de dolari.

Totuși, în momentul în care autoritățile suedeze de aplicare a legii au început să scoată la licitație criptomonedele, valoarea bitcoin a crescut vertiginos – și a fost nevoie să fie vândute doar 3 pentru a ajunge la valoarea care a fost contabilizată ca profit al dealerului în momentul arestării sale.

Unde au greșit oamenii legii

Autoritatea guvernamentală scandinavă trebuie acum să returneze restul de 33 de bitcoini, care, începând de luni dimineață, valorează aproximativ 1,66 milioane de dolari, dealerului aflat după gratii. Asta, în pofida originii ilicite a banilor.

Cripto-miliardarii, loviți la buzunar. Au pierdut 15,5 miliarde de dolari în doar nouă zile

„Lecția care trebuie învățată din asta este să păstrăm valoarea în bitcoin, că profitul din infracțiune ar trebui să fie de 36 de bitcoin, indiferent de valoarea pe care o are bitcoinul în acel moment”, ar fi spus Kullberg.

Procurorul a adăugat că acest caz a fost primul din istoria juridică a țării în care au fost confiscate criptomonede. În consecință nu există niciun precedent juridic la care să se poată face referire.

Criptomonedele au o serie de vulnerabilități

„Cred că ar trebui probabil să investim într-o educație internă în cadrul autorității [de urmărire penală, deoarece criptomoneda va fi un factor cu care ne vom confrunta într-o măsură mult mai mare decât în prezent”, a declarat Kullberg pentru Radio Suedia. „Cu cât creștem mai mult nivelul de cunoștințe în cadrul organizației, cu atât vom face mai puține greșeli”.

Utilizarea criptomonedelor de către infractori a fost una dintre principalele critici aduse de economiști bitcoin și altor criptomonede importante.

Deoarece tranzacțiile de criptomonede, care sunt înregistrate în blockchain, nu pot fi urmărite de către guverne și alte autorități centrale, cum ar fi băncile, acestea sunt adesea plata preferată de hackerii de ransomware și de ceilalți infractori.