Evenimentul Zilei > Politica > Norica Nicolai: “Tudorel Toader lucrează la realizarea unui nou Cod Penal”
Norica Nicolai: “Tudorel Toader lucrează la realizarea unui nou Cod Penal”

Norica Nicolai: “Tudorel Toader lucrează la realizarea unui nou Cod Penal”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a creat un grup, în minister, care până în 2020 pregătește pentru dezbatere modificarea Codului Penal, potrivit europarlamentarului ALDE, Norica Nicolai. Prima prioritate este cea de a pune în acord prevederile deciziilor Curții Constituționale cu textul de lege.

Eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, într-o conferință de presă, la Constanța că este nevoie de realizarea unui nou Cod Penal. Ea susține că Parlamentul nu a fost în stare, de trei ani, să  pună în acord prevederile deciziilor Curții Constituționale cu textul de lege care e obligatoriu 45 de zile. “Trebuia să treacă peste orice presiune făcută de o anume partea mediei, de anumite oficine de propagandă, de băieții din servicii, trebuia să pună legea în contextul deciziei. Dar părerea mea este că un Cod, și am avut o discuție cu ministrul Toader, un Cod care are peste 70 și ceva de texte declarate neconstituționale, nu este un Cod care să aibă o viziune de politică penală. Codul ăsta a fost făcut special și merită o analiză. Pentru a crea acest mecanism de control”, a explicat Nicolai.

 

În opinia ei, parlamentarii români nu au analizat suficient sistemele de drept pe care le-au consultat, reușind astfel să introducă elemente “absolut nedemocratice”  în materie de probațiune.”Chestiunea aceea cu suspiciunea rezonabilă pe care ne-au vândut-o ca fiind in dreptul american. Da, este în dreptul american, dar acolo, suspiciunea rezonabila înseamnă că intervine în deliberarea cu privire la o pedeapsă pe care o dau jurații. Și dacă ai o suspiciune rezonabilă că nu sunt suficiente probe de vinovăție, poți să spui că e nevinovat. Dar la noi s-a întors lucru asta și dacă că am eu o suspiciune rezonabilă că cineva ar fi făcut ceva, ar fi furat, ar fi fluierat în biserică, atunci poți să îi dau drumul la un dosar penal. Deci toate lucrurile astea au fost bine pregătite prin legi ca să îi sprijine să pună practică acest mecanism nenorocit care a funcționat 10 ani”.

Norica Nicolai a mărturisit că a discutat cu ministrul Justiției despre nevoia clară a unei opere de legiferare. “Și am avut o discuție cu domnul Toader, sper să pună în acord pentru că vedeți câtă dezbatere este în jur și cât de puțin se dorește chestiunea aceasta. Cum vrei să pui în acordul în text cu decizia Curții Constituționale, care e standardul meu clar de stat drept, atunci apare Bruxelles-ul, apare doamna Macovei, apar nu știu câte o oficine de presă și spun că nu știu ce vrei să faci, să spânzuri pisica de bec, Doamne iartă-mă, că altceva nu înțeleg. E nevoie de operă de legiferare foarte clar. Domnul Toader a creat un grup în minister și va încerca, după ce va pune de acord chestiunile astea, să începem o operă de legiferare. Până în 2020 sper că putem avea o dezbatere”, a încheiat europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai.