Preşedintele Băsescu i-a respins numirea ca ministru al justiţiei. După trei săptămâni în care a ţinut-o în şah pe Norica Nicolai cu numirea ca ministru al justiţiei, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis ieri o scrisoare premierului Călin Popescu-Tăriceanu în care îi cere să facă o altă propunere pentru acest portofoliu. Respingerea candidaturii lui Nicolai este motivată de Băsescu prin implicarea acesteia în scandalul „Nepoata“, acum un an şi jumătate.
În locul său, preşedintele cere „un candidat necontroversat“, chiar „independent din punct de vedere politic“. „Reputaţia ştirbită“ de scandalul „Nepoata“ „Funcţia de ministru al justiţiei presupune, printre altele, reputaţie neştirbită şi moralitate. Din păcate, reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită, după cum cunoaşteţi, de implicarea acesteia în incidentul prin care o rudă a domniei sale a fost introdusă în sala Senatului României, prin încălcarea Regulamentului. S-a creat impresia că ruda a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu- se doamnei senator, în mod ilegal, dar cu acordul acesteia“, arată Băsescu, în scrisoarea către premier, subliniind faptul că Nicolai a fost sancţionată la acea vreme cu avertisment. În şirul de argumente, şeful statului adaugă şi „involuţiile legate de prestaţia ultimului ministru (Tudor Chiuariu - n.r.)“, dar şi avertismentul că justiţia este în continuare monitorizată de Comisia Europeană, „iar perspectivele următorului raport nu permit o abordare superficială a problemei“. Băsescu vrea un independent din punct de vedere politic Pentru respingerea propunerii făcute de Tăriceanu pe 17 decembrie, Băsescu invocă prevederile hotărârii date de Curtea Constituţională în cazul lui Adrian Cioroianu. Pe 5 aprilie 2007, judecătorii au stabilit că şeful statului „nu are drept de veto în privinţa validării unui ministru, dar poate cere premierului să renunţe la propunerea făcută dacă persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al guvernului“. Dincolo de observaţiile permise de Curte, Băsescu vine însă şi cu o sugestie: „Un candidat necontroversat, capabil să impună respect din punct de vedere profesional atât în faţa cetăţenilor, cât şi în relaţia cu magistraţii, independent din punct de vedere politic“. Cu numai o seară înainte, într-un interviu la TVR, Nicolai încerca să-l îmbie pe Băsescu cu semnale că nu intenţionează să fie un nou Chiuariu. Ea a evitat să comenteze motivele pentru care Băsescu a întârziat cu semnarea decretului şi a asigurat că dacă va prelua portofoliul Justiţiei nu va cere demisii, nu se va lăsa influenţată de premierul Tăriceanu şi nici nu va milita pentru desfiinţarea DNA.
MINISTRU PNL o susţine tot pe Nicolai „Liberalii o vor susţine, în continuare, pe Norica Nicolai pentru portofoliul Justiţiei“, a anunţat aseară vicepreşedintele Crin Antonescu. În opinia sa, scrisoarea lui Băsescu reprezintă „un abuz de proporţii“.
Liberalii iau în calcul sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa dacă solicitarea lui Băsescu corespunde legii fundamentale. La rândul său, vicepreşedintele Ludovic Orban a explicat că liberalii nu acceptă justificarea lui Băsescu: „După o asemenea logică, oricine poate avea reputaţia ştirbită. De exemplu: Stolojan, Blaga sau Videanu“.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu va răspunde astăzi scrisorii preşedintelui Băsescu, potrivit purtătorului de cuvant al executivului, Camelia Spătaru. „Scrisoarea a fost primită la guvern, iar textul este analizat de către jurişti“, a explicat ea.
Astazi, atat inainte, cat si dupa sedinta de Guvern, s-a anunta ca premierul Tariceanu nu va face o alta nominalizare la Justitie. (Romulus Georgescu)