Nordis Management intră în insolvență, după decizia Tribunalului București. Poziția reprezentanților companiei
- Mădălina Sfrijan
- 7 octombrie 2024, 21:22
Nordis intră în insolvență. Recent, Tribunalul București a aprobat cererea de intrare în insolvență a companiei. Aceasta a fost depusă de unul dintre creditori. Conform procedurii, societatea are la dispoziție zece zile pentru a comunica planul reorganizare.
Nordis Management intră în insolvență
Compania poate rămâne fără dreptul de administrare, în contextul în care nu va furniza noul plan de organizare la nivel administrativ. Conform unei investiții realizate de Recorder, la baza societății ar fi o „schemă frauduloasă”.
Totodată, realizatorii anchetei jurnalistice spun că aceasta „n-ar fi fost posibilă fără slăbiciunile majore din legislația românească, însă politicul care ar trebui să îndrepte aceste legi este puternic conectat la afacerea Nordis”.
Numeroase procese
Hotărârea ar fi fost luată la scurt timp după ce reprezentanții companiei au cerut deschiderea procedurii de concordat preventiv. Conform legii, aceasta ar oferi protecție debitorului în fața acțiunilor legale ale creditorilor nemulțumiți.
Grupul Nordis este cunoscut pentru proiectele imobiliare de pe litoral. În prezent, pe numele societății ar exista mai multe procese legate de întârzierile în livrarea apartamentelor sau de neplata datoriilor către furnizori.
O parte dintre cumpărători s-au adresat instanței de judecată pentru a intra în posesia apartamentelor achiziționate. De asemenea, unii dintre aceștia ar încerca să rezilieze contractele semnate inițial.
O mare parte din dificultățile financiare ale Nordis provin din neîndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul promisiunilor de vânzare-cumpărare. Printre păgubiți s-ar număra și afaceri Simion Apreutese. În urmă cu patru ani, acesta ar fi semnat un antecontract pentru 69 de apartamente.
Nordis Management a fost obligată să achite către reclamant suma de 2.464.671,95 lei, care a fost achitată în baza contractelor.
De asemenea, alți clienți cer rezilierea contractelor sau returnarea sumelor achitate către Nordis.
În prezent, lista ar cuprinde 80 de creditori care solicită insolvența. În astfel de cazuri, compania vizată are obligația să prezinte un plan de reorganizare menit să evite falimentul.
Reprezentanții companiei contestă hotărârea
Conform reprezentanților Nordis, judecătorii au admis cererea pentru una dintre societățile administrate în cadrul grupului.
„Pe data de 7 octombrie 2024, Tribunalul București a acceptat solicitarea de intrare a insolvență a uneia dintre firmele Nordis Group, la insistențele unei entități juridice al cărui obiectiv este recuperarea investițiilor realizate în proprietățile din portofoliul Nordis”, a anunțat compania, potrivit Profit.ro.
Potrivit reprezentanților societății, semnările de contracte au debutat în urmă cu doi ani, iar până în prezent au fost încheiate 600. Totodată, aceștia au dat asigurări că livrările au continuat și în acest an.
Compania își continuă activitatea
„Nordis Group denotă perseverență, muncă asiduă, dar și rezultate și evoluție în atingerea obiectivelor propuse. Printre acestea, cel mai important pas, respectiv deschiderea Hotelului Nordis Mamaia, a fost îndeplinit conform planului, în anul 2023. Hotelul a fost deschis în regim de soft opening timp de câteva luni iar din luna aprilie, au început rezervările pentru servicii de cazare contra cost, atât pe platforma proprie nordishotel.ro, cât și prin intermediul platformelor partenere.
Hotelul Nordis Mamaia 5***** este rezultatul unei investiții semnificative de 100 de milioane de euro, un concept prin care Nordis Group dorește să dezvolte turismul de lux în România, contribuind la poziționarea României ca destinație turistică de top în regiune. Intrarea în insolvență a uneia dintre firmele grupului nu înseamnă decât o perioadă de reorganizare și mai multă ambiție de restabilizare și creștere. Proiectul Nordis Mamaia este unul cu potențial ridicat și are capacitatea să depășească un moment dificil. Decizia Nordis Group Nordis Group contestă hotărârea judecătorilor și începe demersul pentru anularea deciziei de insolvență pentru una dintre companiile sale. De asemenea, Nordis Group își continuă activitatea cu toate companiile pe care le deține și își propune să redreseze situația în cel mai scurt timp”, au transmis reprezentanții companiei.