Nomenclatura comunista

Nomenclatura comunista

Cartea lunii la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania: Nicoleta Ionescu-Gura, "Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman" Bucuresti, Editura Humanitas, 2006.

Cartea Nicoletei Ionescu-Gura ("Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman") constituie un pionierat in istoriografia romaneasca despre comunism si are, in primul rand, meritul de a publica o colectie de documente de arhiva care arata, prin insasi vocea fostului partid unic, importanta acordata de regimurile comuniste sistemului de nomenclatura.

Lucrarea se constituie in doua parti: una de istorie descriptiva a functionarii aparatului si nomenclaturii Partidului Muncitoresc Roman; cea de-a doua, de prezentare a unor documente referitoare la functionarea sectiilor comitetului central, la criteriile de recrutare a cadrelor din nomenclatura, la organizarea scolilor de partid, la privilegiile materiale de care se bucurau elitele conducatoare comuniste.

Capitolul 1 din prima parte prezinta organizarea aparatului CC al PMR dupa modelul sovietic, precum si modificarile aparute in structura lui in perioada 1950-1965. Capitolul 2 se refera la constituirea nomenclaturii CC al PMR in 1950, la evolutia ei numerica pana in 1965, la criteriile de recrutare, promovare si revocare din functie, precum si la organismele sub controlul carora functiona nomenclatura.

Ne puteți urmări și pe Google News

In cel de-al treilea capitol, autoarea arata statutul de grup social privilegiat pe care nomenclatura il detinea prin accesul la clinici medicale si case de odihna cu statut special, la magazine alimentare bine aprovizionate si la ferme ale partidului.

Capitolul 4 descrie organizarea invatamantului de partid, modul de selectionare a candidatilor pentru aceste scoli, repartizarea absolventilor invatamantului de partid in structurile partidului si in institutiile de stat. Documentele editate in cea de-a doua parte a cartii ilustreaza toate aceste aspecte si constituie instrumente de lucru utile pentru dezvoltarea unor noi cercetari.