Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit, astăzi, la dezbaterea proiectului de lege privind combaterea violenţei împotriva animalelor, reducerea pedepselor aplicabile pentru uciderea fără drept sau maltratarea unui animal de la 2-7 ani, cât a stabilit Senatul, la 1-3 ani.
Cu toate acestea, în forma agravantă, infracțiunea se poate pedepsi cu închisoarea de până la 7 ani, deși în forma adoptată de Senat ajungea până la 10 ani.
Astfel, potrivit celor stabilite, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi sodomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţitul ciocului şi dinţilor se va pedepsi cu închisoarea de la 1 la 3 ani.
Instanţa va putea decide o interdicţie complementară de a mai deţine animale pentru 5-10 ani.
Proiectul prevede circumstanţe agravante în cazul în care animalul se află în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, a unei persoane responsabile cu dresajul animalelor, cu tratarea medicală sau dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane, pedeapsa stabilită de deputaţii jurişti fiind în acest caz închisoarea de la 2 la 7 ani.
Proiectul mai prevede sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de deţinere şi tratament ale animalelor şi anume amendă de la 5.000 la 30.000 lei.
Raportul comisiei juridice la proiectul iniţiat de 10 parlamentari urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional.