Noi tensiuni între Rusia și Germania. Episodul invaziei Poloniei din 1939, privit cu suspiciune
- Bucur Sorina
- 20 septembrie 2024, 20:25
Germania a fost uimită de decizia Rusiei de a-și apăra decizia de invadare a Poloniei la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Rușii au susținut că au vrut doar să protejeze populațiile locale ucrainene și belaruse.
Ministerul de Externe al Rusiei a postat marți un videoclip pe rețelele de socializare. Acesta a marcat cea de-a 85-a aniversare a invaziei Poloniei de către Uniunea Sovietică în 1939, împreună cu Germania nazistă.
Invazia Poloniei din 1939
Cele două puteri au convenit în secret să împartă țara între ele în cadrul Pactului Molotov-Ribbentrop. Invazia a fost și cea care a declanșat începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
„La 17 septembrie 1939, Armata Roșie a lansat o operațiune militară în regiunile estice ale Poloniei. A împiedicat genocidul populației din vestul Belarusului și din vestul Ucrainei”, a scris Ministerul rus de Externe pe X.
În videoclip, Rusia a declarat că portretizarea Uniunii Sovietice drept „agresor” este „în contradicție cu adevărul istoric”. De asemenea, a susținut că nu a avut de ales decât să invadeze Polonia, deoarece, în caz contrar, Germania ar fi preluat toate teritoriile poloneze, lăsând Rusia într-o poziție strategică slabă.
„Uniunea Sovietică a încercat, de asemenea, să asigure siguranța populației ucrainene și belaruse din Polonia”, a adăugat ministerul.
🗓 On September 17, 1939, the Red Army launched a military operation in Poland’s eastern regions, preventing the genocide of the population of Western Belarus and Western Ukraine.https://t.co/Gps92yP6b7 pic.twitter.com/7rEZIKU7vA
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) September 17, 2024
Ce părere are Germania?
Ministerul de Externe al Germaniei a răspuns joi la postarea Rusiei cu un singur cuvânt: „Serios?”
Acesta a postat, de asemenea, o hartă a Poloniei, semnată de dictatorul sovietic Iosif Stalin și ministrul de externe al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop. Aceasta arată modul în care țara ar fi împărțită între ei, cu hashtag-urile „#MolotovRibbentropPact” și „#HitlerStalinPact”.
Președintele rus Vladimir Putin a promovat mult timp teorii pseudo-istorice pentru a justifica agresiunea istorică și actuală a Moscovei, inclusiv împotriva Ucrainei vecine, cu care luptă din 2014.
La începutul acestui an, Putin i-a acordat un interviu expertului Tucker Carlson. Liderul de la Kremlin a spus că Polonia este de vină pentru invadarea ei de către Germania nazistă. Acest lucru a dus la o mustrare furioasă și la o verificare a faptelor din partea Ministerului polonez de Externe, notează Politico.