Noi restricții impuse Bucureștiului, după ce numărul de cazuri a explodat Update

Ludovic Orban, PNL

Deciziile sunt dezbătute și hotărâte la această oră de Comitetul Municipiului Capitalei pentru Situații de Urgență.

UPDATE: Școlile, grădinițele, crețele, liceele și universitățile se vor închide începând de marți, 20 octombrie, pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, accesul în restaurante și cafenele va fi interzis. Masca va deveni obligatorie și în spațiile deschise din București și va trebui purtată și de copiii care au împlinit cinci ani.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte azi la ora 15.00. Bucureştenii se pot aştepta la decizii legate de următoarele 14 zile.

Prefectura Bucureşti a anunţat că luni de la ora 15.00 va avea loc şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

În cadrul şedinţei de astăzi se va constata încadrarea în limitele de incidenţă cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile şi se va hotărî, pe baza analizei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Municipiului Bucureşti, măsurile care se vor aplica, potrivit H.G. nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi pentru stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19.

 

Breaking News. Ministrul Educației s-a hotărât: Cel puțin două săptămâni de școală online

Carantina în București nu mai e doar scenariu. Un reputat jurnalist explică de ce

Duminică, Monica Anisie, ministrul Educației, anunțase că școlile se vor închide începând de marți. „Cel mai probabil de marți vor fi suspendate cursurile față în față, activitățile didactice vor continua online. Guvernul a emis o ordonanță de urgență pentru ca părinții să poată să rămână acasă dacă se trece în alt scenariu. Exact cum a fost și în perioada stării de urgență”, afirmase Anisie.

„Nu fac parte din activitățile care intră sub restricții”

Legat de creșe și afterschool-uri, premierul Ludovic Orban a declarat. „Reglementările privitoare la situaţia modului de organizare a procesului educaţional se referă la învăţământ şi la preşcolari, adică la grădiniţă. Cele două trepte, 1 şi 3 la mie, nu afectează desfăşurarea altor activităţi, cum sunt activităţile în creşe şi în afterschool-uri. Nu fac obiectul reglementării.

Odată cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul normal nu prea mai poate să funcţioneze, pentru că dacă elevii nu se duc la şcoală şi participă online la procesul educaţional, şi afterschool-ul nu va mai putea funcţiona, dar afterschool-urile şi creşele nu sunt în cadrul reglementărilor. (...) În cazul în care optează să funcţioneze, vor funcţiona. Nu fac parte din activităţile care intră sub restricţii atunci când este depăşit indicele de 3 la mie.”