Noi reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice închiriate în Capitală

foto: pixabay.com

Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat lansarea în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea regulamentului privind condițiile în care bucureștenii pot închiria trotinetele electrice online.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online a fost lansat în dezbatere publică de către Primăria Municipiului București.

Cetățenii vor putea transmite toate propunerile și opiniile privind proiectul de act normativ până la data de 22 septembrie.

"Aprobarea Regulamentului este necesar în contextul aplicării prevederilor "Planului de mobilitate urbană durabilă 2016-2030, în susţinerea şi promovarea mijloacelor alternative de mobilitate ca parte a transportului public urban la nivelul Municipiului Bucureşti", se arată în comunicatul transmis de PMB.

Autorizație pentru a folosi trotineta electrică în București

Regulamentul se va aplica utilizatorilor acestora, cât și operatorilor de flote de trotinete.

Mai mult, operatorii vor fi obligați să dețină o autorizație care se va elibera în urma cererii depuse în acest sens de către operator la Direcţia Transporturi din cadrul PMB.

Totodată, vârsta minimă pentru a folosi trotinetele electrice este de 14 ani, iar conducătorii care au sub 16 ani trebuie să folosească casca de protecție atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Sancțiuni pentru cei care închiriază trotinete

Cetățenii vor folosi trotinetele doar pe pistele de biciclete, în cazul existenței acestora. În lipsa lor, circulația se va face doar pe acele porțiuni de drum unde viteza maximă este de 50 de km/h. Trotinetele vor fi iluminate cu dispozitive reflectorizant-fluorescente și trebuie să aibă un sistem de frânare eficace şi sistem de avertizare sonoră, scrie Agerpres.

Potrivit regulamentului, este interzisă folosirea trotinetei de persoanele aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. Mai mult, se interzice transportarea pe trotineta electrică a altor persoane sau bagaje, precum şi folosirea de către utilizator a telefonului mobil sau alte accesorii, inclusiv căștile audio.

Neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar se sancționează cu o amendă de la 200 de lei la 400 de lei, iar amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori fără avizul Primăriei Municipiului Bucureşti se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.