De la 1 iulie, se aplică modificări în procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscală.
Fiscul a modificat, recent, procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscală. Noua modalitate va intra în vigoare începând de vineri, 1 iulie, potrivit ordinului ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care prevede modificarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscală pentru firme şi persoane fizice.
Certificatul de atestare fiscală este documentul care dovedeşte întârzierea la plată sau plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi a altor venituri datorate bugetului de stat.
Faţă de modalitatea în vigoare, noile reglementări introduc obligaţia eliberării certificatului din oficiu în anumite situaţii, printre care şi atunci când se schimbă domiciliul fiscal al contribuabilului.
Totodată, înainte să emită certificatul, Fiscul va face, de la 1 iulie, mai multe verificări faţă de situaţia actuală, iar noul formular conţine rubrici în plus, comparativ cu cel aflat încă în vigoare.
Autoritatea fiscală va emite două exemplare ale certificatului sau chiar mai multe, la cererea expresă a solicitantului, dacă acesta menţionează în cererea de eliberare.
Modalităţi de obţinere
Certificatul de atestare fiscală se eliberează la cererea contribuabililor, a unor autorităţi publice sau din oficiu, în situaţia în care se schimbă competenţa de administrare a creanţelor fiscale, ca urmare a schimbării domiciliului fiscal sau a altor situaţii prevăzute de lege. Atunci când certificatul este cerut de contribuabil sau de autorităţile publice, solicitantul depune o cerere la organul fiscal competent.
Cererea, sau adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscală, se depune la registratura administraţiei financiare, se poate trimite prin poştă cu confirmare de primire sau se poate transmite pe internet, dacă solicitantul are un certificat digital.
În cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice independente sau profesii libere, cererea se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal, respectiv unde îşi au domiciliul, sau la adresa unde locuiesc efectiv, dacă aceasta este diferită de domiciliu. Certificatul de atestare fiscală cuprinde numărul de înregistrare, data eliberării, perioada de utilizare, numele şi prenumele şi semnătura conducătorului organului fiscal emitent. Firmele mari şi mijlocii care solicită eliberarea certificatului de atestare fiscală on-line îl vor primi în aceeaşi modalitate.
Firma nu scapă însă de drumul la administraţia financiară. Contribuabilul trebuie să printeze certificatul de atestare fiscală pe hârtie şi să-l prezinte administraţiei finanţelor publice, unde şeful administraţiei îl va semna şi ştampila, în scopul certificării pentru conformitate cu originalul.
DOCUMENTE Ce verifică Fiscul
Pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală, autoritatea fiscală verifică dosarul contribuabilului, fişa pentru evidenţa analitică pe plătitori, dacă are sume de restituit sau de rambursat pentru care nu au fost emise decizii de restituire sau rambursare până la data respectivă, precum şi dacă există decizii de rambursare sau documente aprobate pentru soluţionarea cererii de restituire pentru care nu au fost emise şi înregistrate în evidenţa fiscală note de compensare sau restituire.
Dacă firma nu a depus declaraţiile fiscale, se va prelungi termenul de eliberare a certificatului de atestare fiscală, între data transmiterii înştiinţării şi data depunerii declaraţiilor sau data comunicării deciziei de impunere.
OBLIGAŢII FISCALE
Declaraţia unică trece exclusiv pe on-line
Odată cu obligaţiile declarative ale lunii iunie, adică începând cu următorul termen, de 25 iulie, firmele care au angajaţi trebuie să depună declaraţia unică, Formular 112, exclusiv pe internet. Această obligaţie era prevăzută încă de la începutul anului, în actul normativ care reglementează această declaraţie.
Formularul 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa persoanelor asigurate a fost introdus de la începutul acestui an şi uşurează viaţa firmelor, reprezentând un singur drum în loc de trei drumuri la instituţii diferite.
Termen expirat
Hotărârea de Guvern prevede ca declaraţia unică să fie depusă on-line, cu o excepţie timp de şase luni de la 1 ianuarie 2011, perioadă în care formularul poate fi depus şi la ghişeele Fiscului. Potrivit informaţiilor Fiscului, mai puţin de jumătate dintre contribuabilii vizaţi de această obligaţie declarativă şi-au obţinut un certificat digital. Acest dispozitiv permite semnarea electronică a documentelor, fără de care actele nu pot fi transmise pe internet către Fisc.
Emiterea unui certificat digital costă în jur de 60 de euro, iar reînnoirea sa anuală este circa 37 de euro. Există trei emitenţi autorizaţi ai acestui dispozitiv, companiile CertSign, DigiSign şi TransSped.
Oficialii ANAF ne-au declarat, recent, că nu vor face concesii şi nu vor amâna termenul stabilit prin Hotărârea de Guvern. Amenda pentru nedepunerea declaraţiei 112 este cuprinsă între 500 lei şi 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi între 1.000 şi 5.000 lei pentru companii. Dacă declaraţia nu va fi depusă câteva luni consecutiv, Fiscul va declara contribuabilul inactiv.
- Fără semnătură electronică nu mai poţi face afaceri