Noi reguli pentru cei care folosesc trotineta electrică. Vârsta minimă pe care trebuie să o ai dacă vrei să închiriezi

Trotinete electrice. Foto: flickr.com

Circulația pe trotinete electrice ar putea fi posibilă doar pentru unii. În București, noi reguli vor fi introduse, dacă este adoptat de Consiliul General, un proiect de regulament privind circulația cu trotinete.

Bucureștenii  vor putea închiria o trotinetă electrică doar dacă au mai mult de 14 ani. De asemenea, se discută și introducerea unei limite de viteză de maximum 25 de km/oră pentru cei care folosesc trotinetele.

Noi reguli pentru cei care folosesc trotineta electrică

Noile reguli ar urma să se introducă numai în Capitală și doar dacă Consiliul General decide astfel.

Specialiştii în siguranţă rutieră spun însă că vârsta minimă de la care ar putea fi folosite trotinetele electrice ar trebui să fie 16 ani, iar casca ar trebui să fie obligatorie indiferent de vârstă.

Mai mult decât atât, trotinetele electrice trebuie să fie echipate corespunzător. Acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră.

De asemenea, pentru deplasarea pe timp de noapte, trotinetele trebuie să fie dotate cu lumini și să aibă cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, potrivit Antena 3 CNN.

Primăria Capitalei vrea noi reguli pentru utilizarea trotinetelor

Un alt proiect de lege aflat în dezbatere la Primăria Capitalei în această vară, viza noi reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online.

Așadar, staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei. Sancționarea va fi aplicată operatorului, în cazul în care acesta nu ridică vehiculele pe două roți staționate în locuri interzise.

De asemenea, au fost vizați și cei care le folosesc. Acestora le este interzis să lase trotinetele electrice: pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 metri; în zona staţiilor de transport în comun; pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea); în zonele trecerilor de pietoni; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spaţiile verzi; în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii; pe malurile râurilor sau lacurilor; în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare, complexe comerciale.