Noi reguli la executarea amenzilor contravenționale. ÎCCJ vine cu clarificări
- Ionel Sclavone
- 11 noiembrie 2024, 16:49
ÎCCJ a stabilit cine poate recupera sumele, datorate statului, din amenzile contravenționale neplătite. Instanța supremă a clarificat acest subiect la cererea Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului a atras atenția asupra subiectului, printr-o sesizare, atătând că instanțele judecătorești nu au punct de vedere unitar. Drept urmare a transmis o sesizare către Înalta Curte, solicitând clarificări.
ÎCCJ a venit cu lămuriri
Amenda contravenţională se execută doar prin intermediul executorilor fiscali. ÎCCJ a stabilit că doar aceștia au dreptul să recupereze sumele de plată de la cei sancționați. Înalta Curte a admis o sesizare a Avocatului Poporului, stabilind că executorii judecătorești nu au atribuții în acest sens.
„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 3 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, aprobată cu modificări şi completări
prin Legea nr. 18/2012, cu modificările şi completările ulterioare, procentul de 30% din suma încasată cu titlu de amendă contravenţională reprezintă o creanţă bugetară care se execută prin intermediul executorilor fiscali, potrivit dispoziţiilor art. 220 şi următoarele din Codul de procedură fiscală. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 noiembrie 2024”, se arată în minuta publicată pe site-ul Instanţei supreme.
Jurisprudența este neclară pe acest subiect
Avocatul Poporului a sesizat ÎCCJ cu un recurs în interesul legii. Instituția a arătat că lucrurile necesită lămuriri și reglementări noi. Astfel, jurisprudenţa la nivel naţional arată că există practici diferite la nivelul instanțelor de judecată. Acestea nu au un punct de vedere unitar referitor la executarea sumei încasate cu titlu de amendă contravenţională.
De altfel, instanța supremă a stabilit, deja, prin Decizia nr. 66/2017 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, că executarea silită a titlurilor executorii - hotărâri judecătoreşti privind creanţe bugetare, datorate în temeiul unor raporturi juridice contractuale care se constituie venit la bugetul consolidat al statului, se realizează prin executori fiscali. Aceștia sunt organe de executare silită ale statului.
Decizia ÎCCJ și prescripția
Legea stabilește că recuperarea sumelor din contravenții se face pe două căi. Fie contravenientul achită contravaloarea sancțiunii de bună voie, fie este obligat de instanță. Dacă prima cale este destul de clară, situația este un pic diferită în al doilea caz. În cazul în care contravenientul nu achită de bunăvoie amenda la care a fost obligat, se procedează la executarea silită.
ÎCCJ a clarificat cea de-a doua situație, în care se ajunge la executare, după ce o instanță s-a pronunțat în acest sens.
De menționat că, executarea se face în condițiile prevăzute lege legat de executarea creanțelor fiscale. Ca urmare, dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept. Termenul „se aplică și creanțelor bugetare provenind din amenzi contraventionale”.