Noi recorduri de înscrieri la mai multe facultăți din țară. Topul specializărilor preferate

Noi recorduri de înscrieri la mai multe facultăți din țară. Topul specializărilor preferate Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Anul acesta se înregistrează un record de înscrieri la toate facultățile din țară. Psihologia este specializarea care a atras un număr foarte mare de candidați la universități renumite.

Universitatea din București, Academia de Studii Economice (ASE) sau Universitatea Transilvania din Brașov sunt instituțiile de învățământ superior care au anunțat, în ultima săptămână, recorduri de înscrieri la admitere, în 2023. Psihologia a atras cei mai mulți candidați la Universitatea din București, dar și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, dar și la instituția din Brașov. Este al doilea cel mai căutat domeniu la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pe de altă parte, ASE anunță pentru care  record de candidați pentru studiile economice, aceeași situație fiind și la UBB.

Record de înscrieri la Medicină

Un record de înscrieri anunță și de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, unde concursul de admitere a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Anul acesta, potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației, au reușit la Bacalaureat un număr de candidați similar cu cel din anii trecuți: 94.000 din totalul candidaților.

Mai multe universități au invocat un număr record de înscrieri sau un număr maxim de candidați înscriși pentru perioade extinse de timp.

Astfel, Universitatea din București a anunțat “cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 14 ani”. Concurența medie la nivelul universității era de 7,15 înscrieri pe locuri de la buget, la studii de licență.

Academia de Studii Economice din București a a anunțat, încă de la mijlocul lunii, un “record de candidați înscriși”. Mai exact, “peste 11% dintre absolvenții de colegii și licee la nivel național au ales” ASE, anunță instituția, care menționează, de asemenea, peste 10.000 de candidați înscriși la programe de licență.

Record absolut la Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași

UMF “Carol Davila” din București anunță “un nou record al numărului de candidați” – 3.844 la studii de licență, cu câteva sute mai mult decât în 2022 și 2021, potrivit rectorului Viorel Jinga.

La Universitatea Transilvania din Brașov, se menționează 12.151 de candidați înscriși la studii de licență.

Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași anunța, cu o săptămână înaintea încheierii înscrierilor,  numărul înscrierilor la Automatică și Calculatoare (1.080 candidați), unde se înregistrează “cea mai mare cifră înregistrată vreodată”.

Psihologia conduce la București, Cluj, Brașov, Iași

Studiile de psihologie se situează pe primul loc sau, în cazul UBB pe locul secund ca atractivitate a opțiunii la multe dintre universitățile care au anunțat date privind înscrierile la admitere.

Astfel, potrivit datelor parțiale anunțate de Universitatea din București, cea mai mare concurență se înregistra la specializarea Psihologie-Științe Cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, cu 36,89 candidați/loc bugetat și la specializarea Psihologie de la aceeași facultate (19,12 candidați / loc bugetat). Comparativ, concurența medie la nivelul UB era, conform datelor preliminare, de 7,15 candidați pe loc bugetat, la studii de licență.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care oferă și studii de științe economice, care atrag cea mai mare concurență, Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost a doua cea mai căutată facultate, cu 2.602 dosare de înscriere.

În mod similar, specializarea Psihologie din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației a atras cei mai mulți candidați și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași (7,18 candidați pe loc bugetat, dar și la Universitatea Transilvania din Brașov. La această specializare erau 38 de candidați pe loc bugetat.

Interes maxim și pentru științe economice și IT&C

Studiile economice sunt, de asemenea, în topul preferințelor celor care s-au înscris la admitere anul acesta. Pe lângă ASE, care a anunțat record de candidați, la Universitatea Babeș-Bolyai cea mai căutată facultate a fost cea de Științe Economice și Gestiunea afacerilor, cu 2.831 de dosare (cu peste 200 mai multe decât la Psihologie).

ASE București a anunțat peste 10.000 de candidați la studiile de licență, dintre care aproximativ 9.400 sunt pe locuri cu frecvență. Universitatea avut o ofertă cumulată de peste 7.000 de locuri, aproape jumătate finanțate de la bugetul de stat.

La Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Științe economice și Administrarea afacerilor a fost a treia cea mai căutată facultate, cu aproape 1.800 de dosare, după cea de Psihologie și cea de Medicină.

Informatica și tehnologia informației reprezintă un alt domeniu de maxim interes la universitățile  generaliste, potrivit edupedu.