Noi proteste anti-Lukașenko la Minsk și în alte orașe din Belarus. Arestări în masă

epa08606967 Belarusian President Alexander Lukashenko reacts as he addresses his supporters during a rally in Minsk, Belarus, 16 August 2020. Long-time President Lukashenko is under mounting pressure after unrest erupted in Belarus over alleged poll-rigging and police violence at protests following election results claiming that he had won a landslide victory in the 09 August elections. As unrest continued in the country as of 15 August, Lukashenko sought the help of Russian President Vladimir Putin asking assistance in the event of external military threats to Belarus, media reported. Opposition leader Tikhanovskaya fled to Lithuania after rejecting the election results she claimed was rigged. Following the deathly crackdown on protesters, EU foreign ministers, during a video conference in Brussels on 14 August, approved sanctions against responsible officials in Belarus. EPA/YAUHEN YERCHAK

Situația din Belarus rămâne una explozivă. Mii de demonstranți au mărșăluit duminică la Minsk și în alte orașe ale țării, într-un nou protest săptămânal prin au cerut demisia președintelui Aleksandr Lukașenko.

Forțele de ordine au reținut peste 300 de persoane la protestele de duminică.

Belarus, o țară cu 9,5 milioane de locuitori pe care Rusia o consideră un tampon de securitate împotriva NATO, a fost zguduită de proteste în masă după alegerile prezidențiale din 9 august, pe care Aleksandr Lukașenko susține că le-a câștigat, scrie Reuters. Opoziția însă susține că scrutinul a fost trucat și cer demisia liderului autoritar.

Cei mai mulți dintre protestatari au mărșăluit în zonele de periferie ale capitalei belaruse, bătând din palme și scandând „trăiască Belarusul”.

„Asta (protestul) funcționează, că este imposibil să conduci țara când majoritatea nu te acceptă. Cu proteste arătăm că noi suntem majoritatea”, a spus Alisa, o protestatară în vârstă de 21 de ani.

Aleksandr Lukașenko, care se află la putere de 26 de ani, a încercat să ducă în derizoriu legitimitatea protestelor, despre care susține că sunt sponsorizate de Occident, și s-a arătat prea puțin dispus să înceapă un dialog cu opoziția.

Pe străzile Minskului, duminică, au putut fi observate vehicule militare și tunuri cu apă. Doar în capitala belarusă poliția a reținut peste 300 de persoane acuzate de „încălcarea legii privind evenimentele în masă”, potrivit precizărilor făcute de ministerul belarus de Interne și transmise de agenția rusă TASS.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, recomandă calea dialogului

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a îndemnat forțele politice din Belarus să încerce să rezolve disputa prin dialog, dar totodată a declarat că fosta republică sovietică, un aliat apropiat al Moscovei, se confruntă cu ingerințe fără precedent din partea unor forțe externe.

Sprijinul Rusiei este considerat ca fiind vital pentru șansele lui Aleksandr Lukașenko de a rămâne la putere, astfel că declarațiile sale sunt analizate cu minuționizate în căutarea unor schimbări de ton sau a oricăror semne că Moscova ar putea împinge situația spre un fel de tranziție controlată de putere, anunță B1TV.