Noi probleme pentru vârstnici! Impact devastator în timpul pandemiei. Cum a fost blocat accesul la medicamente

Sursa: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

Un studiu unic, care țintește evaluarea stării socio-emoționale a vârstnicilor în urma pandemiei de coronavirus, urmează să fie efectuat în România, în cadrul unui parteneriat dintre Fundația Dan Voiculescu - Senatul Științific, Asociația „Institutul pentru Îmbătrânire Activă” și Centrul Medical Dr. Furtună Dan. Vor fi analizate date referitoare la accesul vârstnicilor la serviciile medicale, de sănătate și alte servicii suport.

Managerul de proiect Lăcrămioara Frăsineanu de la Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a anunțat că, datorită interesului manifestat de organizație în domeniul gerontologiei, a fost stabilită dezvoltarea unui studiu în România, care să evalueze situația socio-emoțională a vârstnicilor după doi ani de pandemie de coronavirus.

Fundația Dan Voiculescu anunță studiu în premieră națională

Studiul care se va concentra pe analiza stării segmentului de populație amintit se va numi „Evaluarea stării fizico-emoționale post pandemiei Covid-19, în rândul seniorilor din România” și va fi dezvoltat în parteneriat cu Asociația „Institutul pentru Îmbătrânire Activă” și Centrul Medical Dr. Furtună Dan.

„Studiul privind impactul COVID-19 asupra persoanelor de vârsta a treia l-am gândit ca având scopul de a aduce informații pertinente privind nevoile apărute ca urmare a pandemiei, la nivel economic, emoțional, social si medical, pentru a putea veni ulterior cu propuneri de politici publice în acest sens”, a declarat Alexandra Dobre, Președinte Asociația „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, citată de Antena 3.

Impactul pandemiei COVID-19 asupra vârstnicilor

Sondajul din cadrul studiului anunțat de reprezentanții Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va fi realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS.

„În România au mai fost realizate studii, care au urmărit impactul emoțional al pandemiei asupra copiilor și femeilor, dar nu și asupra vârstnicilor. Ne propunem să valorificăm din plin rezultatele acestui studiu, prin utilizarea datelor obținute în dezvoltarea unor noi proiecte, alături de specialiști în gerontologie din afara țării și din România”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu.

În altă ordine de idei, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și partenerii săi din rețeaua europeană de reglementare a medicamentelor au instituit măsuri pentru a contribui la prevenirea și atenuarea posibilelor întreruperi ale aprovizionării cu medicamente în Uniunea Europeană (UE) în timpul pandemiei COVID-19.

La începutul pandemiei COVID-19, țări din întreaga lume au intrat în carantină, reducând transportul în interiorul acestora și între ele. Acest lucru a afectat producția, furnizarea și distribuția de medicamente, ceea ce a dus la constrângeri în lanțul global de aprovizionare cu medicamente.

De asemenea, în perioada debutului pandemiei a crescut cererea pentru unele medicamente utilizate în cazul pacienților cu COVID-19. Printre acestea se numără unele anestezice, antibiotice și relaxante musculare, precum și unele medicamente utilizate în afara etichetei. Acest lucru a contribuit la apariția penuriei, care a avut consecințe semnificative asupra pacienților vârstnici.