Noi piste în ancheta asasinatului de la Arad. Nume lui Coldea apare pe firmament

Noi piste în ancheta asasinatului de la Arad. Nume lui Coldea apare pe firmament

Noi teorii despre mobilul asasinării afaceristului Ioan Crișan din Arad, în urmă detonarii unei bombe plasate în autoturismul său . Cea mai probabilă teorie ar fi legat de contrabandă cu țigări și traficul de droguri din zona.

Există mai multe indicii care conduc spre o asemenea versiune: deținerea de către afaceristul ucis a unei ferme piscicole izolate, situată la câțiva kilometri de frontieră cu Ungaria și de Zona Liberă Curtici, participația și implicarea acestuia și membrilor familiei sale (soția, fiica și fostul ginere) într-o firma de transport și legăturile sale și ale familiei cu cei mai importanți politicieni și potentați din zona, scrie gazetadecluj.ro, citându-l pe fostul senator și procuror, Valer Marian.

Afacerea lui Ioan Crișan în zona liberă de la frontiera de vest

După cum a devenit public, Ioan Crișan a achiziționat fosta fabrică de cânepă din localitatea Iratosu din județul Arad, pe care a transformat-o ulterior în fermă piscicolă, în care a crescut îndeosebi somn african. Localitatea Iratosu este situată lângă frontieră cu Ungaria, iar în zona este deschis un punct de trecere a frontierei mai puțin frecventat, funcțional de regulă în weekend, care este deservit doar de doi angajați, un vameș și un polițist de frontieră. Fiica și ginerele lui Ioan Crișan, actualul deputat liberal Sergiu Ovidiu Balcea, dețin jumătate dintr-o firma de transport (SC ICIRUAL 2003 SRL),care deține mai multe autocamioane și autocisterne. Crișan și soția să au fost implicați frecvent în finanțarea, respectiv creditarea acestei firme.

Fermă piscicolă de la Iratosu este situată aproape și de Zona Liberă Curtici, care este singură zonă liberă de la frontieră de vest și a două zonă liberă din România că rulaj, după cea de la Constanța. Conform unor surse locale, în această zonă liberă s-au derulat, îndeosebi în anii de apogeu ai regimului băsisto- portocaliu (2009-2012), mari afaceri de contrabandă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliția și DIICOT nu au destructurat nicio rețea de contrabandă din județul Arad, iar binomul SRI-DNA nu a realizat nicio descindere în această zonă și nu a întocmit niciun dosar privind afacerile derulate aici. Ar fi interesant de aflat ce operațiuni speciale a derulat SRI prin firmele sale acoperite în această zonă liberă.

Mai ales că, în perioada respectivă, fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, originar din localitatea arădeană Târnova, și-a promovat un om de încredere la comandă SRI Arad, pe colonelul Dan Calalb, referitor la care martori oculari mi-au relatat că, la un moment dat, i-a dus și predat un pachet cu un miliard de lei vechi șefului său de la București. La scurt timp după căderea guvernului portocaliu condus de MRU și preluarea guvernării de către USL, mai exact la începutul lunii iulie 2012, DIICOT a realizat cea mai mare captură de țigări de contrabandă din România (trei milioane de pachete) în Zona Liberă Curtici, dar nu se știe dacă și cum a fost finalizat acest dosar.

Finii generalului Coldea

Director general al Regiei Autonome Zona Liberă Curtici este de peste un deceniu Cristina Bibart, care nu este nimeni altă decât fina generalului Florian Coldea. Soțul șefei Zonei Libere Curtici este actualul primar liberal al Aradului, Călin Bibart, care este rudă și prieten cu Coldea din fragedă tinerețe. Originar,că și mama fostului șef operativ al SRI, din comună Sintea Mare, unde păstoreşte o asociație prolifică de vânătoare, Bibarţ este, ca şi Coldea, nepot al celebrului general Dan Gheorghe, fost ofițer de securitate, care a deținut funcții importante în mai multe servicii secrete (locțiitor al șefului USLA, șef al UM 0215, șef al Direcției pentru Apărarea Constituției din SRI, director adjunct și director interimar al SIPA).

Ascensiunea profesională și politică a lui Bibart, de profesie inginer silvic, a început după ce nasul Coldea a devenit primul adjunct al directorului SRI în 2005. În scurt timp vărul și finul Bibart a fost promovat șef al Ocolului Silvic Lipova, unul din cele mai întinse și bogate ocoale silvice din județul Arad, funcție din care a putut asigura sponsorizări substanțiale pentru principalul partid de guvernământ de atunci, PDL.

În 2009, după ce PDL a revenit la guvernare, cu concursul nasului Coldea, Călin Bibarţ a fost numit prefect al județului Arad, iar soția acestuia, Cristina, a fost desemnată director general al Zonei Libere Curtici. Generalul Coldea a fost preocupat de soarta finilor săi Călin și Cristina Bibart și în guvernările ulterioare. Cristina Bibart a fost menținută în fruntea Zonei Libere Curtici și în timpul guvernelor Ponta și Cioloș, precum și sub guvernările PSD – Dragnea. Fină lui Coldea a rămas în funcție și sub guvernele liberale conduse de Ludovic Orban și Florin Câțu. În 2015, în timpul guvernării Ponta, cu sprijinul acestuia și a senatorului Ilie Sârbu, Călin Bibart a fost numit director de departament în Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, iar, în prima parte a anului 2016, sub guvernarea Cioloș, asupra căreia Coldea a avut o mare influență, Bibart a fost promovat director general interimar al Romsilva, cu rang de secretar de stat.

Fostul primar al Aradului Gheorge Falcă și fostul ministru de Interne, Traian Igaș

În vara anului 2016, Călin Bibart a candidat pentru Consiliul Local Arad pe lista PNL, iar după alegerile locale de atunci a fost ales viceprimar al municipiului Arad, devenind mâna dreaptă a primarului Gheorghe Falcă. După alegerile din 2016, Primăria Aradului a fost condusă mai mult, de facto, de către viceprimarul Bibart, pe fondul unor probleme de sănătate ale fostului edil șef, care a ales să candideze din această cauza la Parlamentul European în mai 2019. Prin Arad s-a zvonit atunci că problemele de sănătate ale controversatului edil și politician ar fi fost cauzate de consumul de stupefiante. La finele lunii iunie 2019, după ce primarul Falcă a devenit europarlamentar, viceprimarul Călin Bibarţ a fost desemnat primar interimar al municipiului Arad.

La predarea ştafetei, Falcă a organizat o paranghelie cu 4.000 de invitaţi la Palatul Cultural din Arad. Cu această ocazie, a dat pe goarna că la alegerile locale din 2020 candidatul PNL pentru funcţia de primar al Aradului va fi preşedintele organizaţiei municipale a partidului, Sergiu Ovidiu Balcea, fostul ginere al afaceristului Ioan Crișan, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar Călin Bibarţ va candida pentru Parlament şi va primi o funcţie importantă în viitorul Guvern. Apropiaţi ai lui Bibarţ spun că acesta s-ar fi lăudat atunci că va fi desemnat ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor sau poate ministru de interne într-un viitor guvern condus de PNL

Până la urmă, la alegerile locale din septembrie 2020, a candidat din partea PNL și a devenit primar al Aradului Călin Bibart, iar Sergiu Ovidiu Balcea a candidat și a fost ales deputat liberal la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Se pare că generalul Coldea a mai avut un cuvânt de spus în favoarea fînului sau. Din această cauza au existat unele fricțiuni între Balcea și Bibart. Dintr-o înregistrare difuzată de mai multe posturi de televiziune, reiese că fiica afaceristului Crișan, Laura Balcea, și fostul sau soț au fost în relații extrem de apropiate cu Gheorghe Falcă. Deputatul Balcea nu și-a publicat CV-ul pe site-ul Camerei Deputaților, lăsând impresia că ar avea ceva de ascuns. Totodată, nu și-a consemnat în declarația de avere niciun teren, nicio locuința (casă sau apartament) și nicio participație la vreo societate comercială.

Interesant este că proaspătul parlamentar a consemnat însă un împrumut de 130.000 lei (maximul legal) acordat PNL, fapt ce confirmă că a fost un sponsor important al principalului partid de guvernământ. Se pare că Ioan Crișan a fost în relații apropiate și cu fostul senator PDL de Arad, Traian Igaș, ministru de interne în perioada 2010-2012, care a vorbit deosebit de elogios la adresa afaceristului la scurt timp după uciderea acestuia. Despre Igaș, care este originar și domiciliază în localitatea de frontieră Pecica, s-a spus și s-a scris că ar fi fost implicat în contrabandă cu țigări și nu numai încă dinainte de ași lua bacalaureatul (la vârstă de 24 de ani) și licență în drept (la 35 de ani).

Reamintim că Falcă și Coldea au fost în relații apropiate din perioada în care au fost studenți la Institutul Politehnic din Timișoara, unde fostul șef operativ al SRI a rămas repetent în primul an, dar a fost salvat de unchiul Dan Gheorghe, care l-a ajutat să între la Academia Națională de Informații, unde s-a remarcat prin repetarea ultimului an. Așa cum am mai scris, în calitate de primar al Aradului, lider important al PDL și fin al președintelui Traian Băsescu, politicianul Falcă a avut un cuvânt de spus la ungerea de către nasul sau prezidențial a maiorului Coldea, în iulie 2005, în importantă funcție de prim-adjunct al directorului SRI, pe care a deținut-o până în februarie 2017, când a fost trecut intempestiv în rezervă și la pensie că general cu patru stele. Și Coldea l-a ajutat pe Falcă în dosarul de corupție instrumentat de DNA, sub conducerea procurorului șef Daniel Morar, în care a fost achitat de Tribunalul și de Curtea de Apel din Albă-Iulia, unde a fost strămutat procesul. Falcă și Coldea au fost în relații apropiată și cu Igaș, pe care l-au promovat împreună în importantă funcție de ministru de interne întrucât le-a fost o slugă devotată atât lor cât și fostului președinte Traian Băsescu.

Exemple de care trebuie ținut cont

Știu că, cu 10-15 ani în urmă, unul din cei mai periculoși interlopi din Ungaria, Bodo Laszlo din Mateszalka, implicat în traficul de țigări, droguri și persoane, arestat și condamnat la un moment dat pentru un asasinat la comandă, și-a amenajat o fermă piscicolă, în care a crescut și somn african, lângă frontieră cu România, în apropierea punctelor de trecere a frontierei de la Petea și Urziceni din județul Satu Mare (în care am fost procuror, director de ziar, prefect și senator). Și Bodo Laszlo a deținut autocamioane și autocisterne, plus o herghelie de cai. Au existat indicii că interlopul din pusta a utilizat aceste mijloace pentru transportarea țigărilor de contrabandă, dar și a drogurilor, care puteau fi ascunse în peștii mai mari. Iar clădirile din cadrul fermei piscicole au fost folosite pentru depozitarea țigărilor de contrabandă aduse din Ucraina via România.

Nu este exclus că un astfel de modus operandi să fi fost „importat” și în zona de vest a țării noastre. Mai știu, tot din județul Satu Mare, că administratorii unei foste fabrici de cânepă din Cărei au fost cercetați de procurorii DIICOT pentru producerea de droguri întrucât s-a constatat că au cultivat cânepă indiana (canabis), care este considerată plantă stupefiantă. Totodată, știu că o mare parte a contrabandei cu țigări din Ucraina derulată în ultimele două decenii în județul Satu Mare, care a devenit o adevărată placă turnantă jn zona de nord-vest a României, îndeosebi contrabandă realizată cu autocamioane TIR, s-a înfăptuit sub oblăduirea sau sub pulpana unor politicieni și șefi locali din Poliție și din SRI.

Nu mai este un secret că SRI a fost implicat în contrabandă cu țigări și cu carburanți sub leadershipul generalului Coldea. Dovezi clare privind implicarea în contrabandă cu benzină și motorină au apărut dintr-un dosar instrumentat de DNA cu privire la corupția din ANAF, dispariția fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruț Marta, și preluarea postului Realitatea TV. Din dosarul instrumentat de DNA reiese implicarea SRI în preluarea Realității TV, având în vedere că în funcția de președinte al Consiliului de administrație al SC Realitatea TV SĂ a fost numită Irina Chirică, care era iubita colonelului Vasile Cămărăscu, în perioada respectivă unul din cei mai de încredere oameni ai generalului Coldea.

Cămărăscu a fost coleg de an și de cameră cu Coldea în timpul studiilor la Academia Națională de Informații. Totodată, a fost cavaler de onoare la nuntă lui Coldea, care a avut loc în localitatea natală Târnova. Fostul șef operativ al SRI l-a promovat pe amicul Cămărăscu șef al Direcției SRI București (2008-2010), director adjunct al Direcției pentru Apărarea Constituției (2010-2012) și director adjunct al ORNISS (2012). Cămărăscu a fost trecut în rezervă după ce numele său și imagini cu el au apărut în dosarul invocat al DNA.

În acest dosar, un martor cu identitate protejată a oferit procurorilor DNA o evidență cu datele, numele și sumele oferite de cel mai mare contrabandist arestat și condamnat în România, afaceristul băcăuan Radu Nemeș (condamnat la 9 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat, fugit în SUA, unde a fost prins de FBI și extrădat) fostului șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, fostului director general al Direcției Generale a Vămilor, Viorel Comăniță, și fostului șef al Gărzii Financiare, Sorin Florea. În această evidență apare și colonelul Vasile Cămărăscu, cunoscut drept prieten apropiat al lui Codruț Marta, cu care este, de altfel, imortalizat în dosar în timpul unei vacanțe petrecute la Atena.

Conform evidenței, colonelul Cămărăscu a primit de la contrabandiști aproape o jumătate de milion de euro într-un singur an, respectiv în perioada ianuarie 2011 – februarie 2012, când erau teledemascate corupția din vămi și contrabandă din România. Mai exact, omul de încredere al lui Coldea ar fi primit 291.000 de euro în 2011 și 150.000 de euro în februarie 2012. În anii respectivi colonelul Cămărăscu deținea funcția de director adjunct al Direcției pentru Apărarea Constituției din SRI, care avea între atribuții și monitorizarea și combaterea corupției, contrabandei și evaziunii fiscale.

Potrivit martorului acoperit, colonelul Cămărăscu era plătit pentru a-l anunța pe Codruț Marta când erau organizate acțiuni de filaj sau interceptări, primind pentru acest „serviciu” cinci euro pe tonă de carburant de contrabandă.

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și fostul sau șef de cabinet Codruț Marta provin tot din grupul portocaliu de la Arad, fiind originari amândoi din Săvârșîn și lucrând în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Arad înainte de a fi promovați la București. Ambii au fost în relații apropiate cu generalul Florian Coldea, cu fostul ministru de interne Traian Igaș și cu ex-primarul Gheorghe Falcă.

Marta a dispărut fără urmă de …..ani, fiind cel mai probabil lichidat după ce a amenințat că va face dezvăluiri despre operațiunile de contrabandă cu carburanți și cu țigări în care a fost implicat. Oare și afaceristul Ioan Crișan a fost eliminat pentru că a făcut dezvăluiri despre contrabandă din zona ori pentru că a amenințat că va face astfel de dezvăluiri?”, consideră Valer Marian.