Noi măsuri în Olanda. „Paşaport digital” pentru persoanele vaccinatele sau testate negativ

În Olanda, oficialitățile intenționează să introducă un „paşaport digital” pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau au fost testate negativ la noul coronavirus.

Noi măsuri în Olanda. Ministrul olandez al sănătăţii Hugo de Jonge a declarat pentru postul de televiziune NOS că în această privinţă este dezvoltată o aplicaţie pentru smartphone. Aceasta le va permite utilizatorilor să călătorească, să meargă la restaurant sau la concerte, festivaluri sau cinematografe, de exemplu.

Guvernul nu doreşte să facă vaccinarea obligatorie

El a precizat că în primul rând vor trebui să fie clarificate unele aspecte juridice. Ministrul a menţionat că guvernul nu doreşte să facă vaccinarea obligatorie, nici măcar în mod indirect.

Totuşi, înainte de asta, trebuie să se ştie clar dacă persoanele care au fost vaccinate anti-COVID-19 pot transmite SARS-CoV-2, a spus el.

În prezent există deja o aplicaţie care poate genera un cod QR dacă persoana în cauză a fost testată negativ. Această aplicaţie ar putea fi extinsă la persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, potrivit ministrului citat.

Din punct de vedere tehnic, acest paşaport bazat pe smartphone ar putea fi disponibil în vara acestui an şi valabil în Uniunea Europeană, a adăugat demnitarul olandez, scrie Agerpres.

În Olanda au existat interdicții dure, contestate

Noi măsuri în Olanda. Un tribunal din Haga a decis la jumătatea lunii februarie că guvernul olandez trebuie să pună capăt interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii. Măsură care a declanşat revolte violente în ţară.

Cazul a fost adus în faţa justiţiei de Viruswaarheid („Adevărul despre virus”). Care este o grupare care se opune măsurilor de combatere a COVID-19. Inclusiv asupra interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, şi care a organizat numeroase proteste de la începutul crizei sanitare.

Guvernul olandez a anunţat la începutul lunii februarie prelungirea până pe 2 martie a interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii. În intervalul orar 21:00 - 04:30, în vigoare din 23 ianuarie.

Chiar dacă s-ar dovedi că interdicţia de circulaţie nu s-a bazat pe un „temei juridic” corect, „asta nu înseamnă că această măsură nu este necesară”, a spus premierul Mark Rutte.