Noi informații despre „Super-șoimul”, omul care s-ar pregăti să-i ia locul lui Putin. A adoptat deja discursul liderului de la Kremlin

Nikolai Patrusev / Sursa foto: Wikipedia

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat al lui Vladimir Putin, încă din perioada în care au lucrat împreună la KGB, în Sankt Petersburg, susține că Statele Unite se află în spatele tensiunilor din estul Ucrainei și că încearcă să orchestreze prăbușirea Rusiei.

De fapt, sus'in analiștii politici specializați în problemele Rusiei, Patrușev, numit „Super-Șoimul”, se pregătește intens să preia puterea, la momentul în care Vladimir Putin va decide să facă pasul înapoi. Pentru asta, Patrușev a preluat discursul președintelui rus și vede peste tot doar dușmani au Rusiei.

„Sarcina noastră este de a apăra integritatea teritorială a țării noastre și de a-i apăra suveranitatea”, a declarat Patrușev în mai multe mesaje transmise de presa de la Moscova.

Patrușev, a cărui poziție este echivalentă cu cea a consilierului de securitate națională al SUA, a devenit unul dintre adepții liniei dure pentru o Rusie militaristă.

În timp ce Putin părea să se clatine în primele trei luni ale conflictului - furios, în defensivă și retras complet la vilele lui de vacanță - Patrușev a făcut un pas înainte pentru a justifica invazia și a promova obiectivele de război ale Rusiei, potrivit msn.com.

Într-o serie de interviuri acordate ziarelor rusești, el a prezis că Europa se va prăbuși sub greutatea unei crize mondiale a alimentelor și a refugiaților, în timp ce Ucraina se va dezintegra în mai multe state.

Cu toate astea, previziunea lui Patrușev nu s-a adeverit, iar după 141 de zile de război, Europa este mai unită ca niciodată și gata să înarmeze la maxim Ucraina, alături de Statele Unite și Marea Britanie.

Este văzut ca un mare patriot

Apariția bruscă a lui Patrușev, după mai bine de două decenii în care a fost un regizor al puterii de la Moscova, a subliniat rolul său de forță pe lângă președintele rus.

Pentru o vreme, a stârnit chiar și întrebări dacă nu cumva acesta căuta să se poziționeze pentru a prelua locul lui Putin, pe fondul speculațiilor persistente privind sănătatea președintelui și retragerea Rusiei de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru The Washington Post că rolul lui Patrușev în politica rusă nu s-a schimbat, și că tot ce s-a spus a fost o ”invenție”.

”Bineînțeles, președintele este președinte, iar în condițiile operațiunii militare speciale, el îndeplinește rolul de comandant suprem”, a spus Peskov, folosind termenul folosit de Kremlin pentru invazie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate, Evgheni Anișin, a negat, de asemenea, că Patrușev ar fi pretins un rol mai important.

”El este un patriot. Este un actor de stat care, de mulți ani, este devotat Federației Ruse și lui Putin”, a comentat și Anișin.

Cu toate astea, la o întâlnire cu Putin, acesta l-a luat peste picior pe Patrușev, care nu a reușit decât să spună câteva cuvinte fără noimă.

Moscova neagă că Putin este bolnav

Totuși, rolul lui Patrușev nu este încă creionat complet pe fondul discuțiilor tot mai intense legate de boala gravă de care ar suferi Vladimir Putin.

Președintele rus spunea zilele trecute că Rusia nici nu a început încă să ducă un război în adevăratul sens al cuvântului.

Dar, deși Putin și-a revenit, fiind mai prezent în viața publică, rămân întrebări cu privire la sănătatea sa - iar Patrușev continuă să preia o mare parte din sarcini. Kremlinul neagă faptul că Putin ar avea probleme de sănătate.

”Țarul” de la Moscova împlinește anul acesta 70 de ani și este cu un an mai tânăr decât Patrușev. El nu a mai fost fotografiat jucând hochei pe gheață, sportul său preferat, de la un meci din ajunul Anului Nou cu Alexander Lukașenko, președintele Belarusului. În luna mai, pentru prima dată în ultimii 10 ani, Putin a lipsit de la meciul de gală anual al Ligii de hochei de noapte din Rusia.

A preluat discursul lui Putin

Dacă Putin nu a prea ieșit din Rusia, fiind prezent doar în Tadjikistan, iar mai apoi, în iunie la Ashgabat, în Turkmenistan, pentru un summit al celor cinci state riverane Mării Caspice, unde, din nou, a păstrat în mod vizibil o distanță mare față de omologii săi, Patrușev a fost mai activ.

Patrușev, în schimb, a străbătut fosta Uniune Sovietică, cel mai recent vizitând Erevan, Armenia, în iunie, pentru un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, răspunsul Rusiei la NATO. Acolo, el a atacat Statele Unite pentru ”expansiunea nesăbuită a NATO” și a afirmat că acestea încearcă să rupă integrarea eurasiatică și să transforme statele din regiune în ”țări marionetă, coloniale, la fel ca Ucraina”.

Patrușev a luat, de asemenea, inițiativa în apărarea exclavei rusești Kaliningrad, amenințând cu represalii ”serioase” în legătură cu blocarea livrărilor de tranzit prin Lituania din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

În iulie, la un summit de securitate din Orientul Îndepărtat al Rusiei, el s-a aventurat în domeniul securității energetice, apanajul de mult al lui Putin, cerând reducerea ”participării străine în proiecte semnificative pentru sectorul energetic rusesc”, precum și declarând că Rusia își va atinge obiectivul de ”demilitarizare” a Ucrainei, potrivit msn.com.