Noi FOCARE de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în județul CONSTANȚA. Măsuri pentru limitarea flagelului

Noi FOCARE de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în județul CONSTANȚA. Măsuri pentru limitarea flagelului

Autoritățile din Constanța au început uciderea preventivă a porcilor din comuna Topalu, de lângă Dunăre, și din Mircea Vodă, de lângă Cernavodă, pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră, după confirmarea pestei porcine africane în gospodăriile din cele două localități. În județul Constanța sunt confirmate aproape 45 de focare de pestă porcină africană, în 21 de localități.

Inspectorii sanitar-veterinari au descins, astăzi, la Topalu și Mircea Vodă pentru uciderea preventivă a efectivelor de porci din gospodării. Decizia a fost luată în ședința Comitelutului Local pentru Combaterea Bolilor la Animale care a avut drept principal scop “analiza Notei de fundamentare prezentată de DSVSA, privind aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din cele două localități, în vederea lichidării focarelor.” Echipele de specialiști au fost însoțite de efective de jandarmi și polițienești pentru a acorda sprijin la amplasarea dezinfectoarelor și constituirea filtrelor pe căile de acces în cele două așezări.

La activitatea de ecarisare participă și reprezentanții primăriilor Topalu și Mircea Vodă. Constanța, cu 45 de focare de pestă porcină africană, confirmate în 21 de localități, este, după Tulcea, județul cel mai afectat de periculosul virus. Prefectul de Constanța, Dumitru Jeacă, a convocat Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru ca populația care a fost nevoită să își sacrifice porcii din ogradă să fie despăgubită. Autoritățile din Constanța sunt în alertă și se mobilizează pentru a limita extinderea flagelui, având în vedere că în fermele din județ sunt peste 160.000 de porci domestici.

 

Ne puteți urmări și pe Google News