Noi facilități pentru românii care muncesc în străinătate. Cum vor ajunge mai rapid la lucru

VAMA ALBITA

O nouă lege care a fost publicată în Monitorul Oficial și care urmează să intre în vigoare zilele acestea prevede noi facilități pentru muncitorii care fac naveta zilnic dintr-o parte în alta a granițelor.

Un act normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial prevede că toți muncitorii care trec zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână dintr-o parte în alta a graniței vor primi legitimații speciale. Acestea le vor permite să se deplaseze fără să mai aștepte la cozile formate la punctele de frontiere, la ieșirea/intrarea în țară. Facilitatea va putea fi extinsă și la membrii lor de familie, respectiv persoanele care locuiesc împreună cu aceștia.

Elaborarea acestui act normativ a fost necesară în contextul pandemiei de coronavirus, când s-a constatat că a crescut foarte mult gradul de aglomerare din vămi, iar acest lucru a dus la majorarea timpilor de așteptare. În acest context, lucrătorii frontalieri, cei care lucrează într-un alt stat decât cel în care locuiesc și care sunt nevoiți să facă naveta zilnic/săptămânal, s-au plâns că timpul de trecere a frontierei este mult prea mare și uneori imprevizibil, motiv pentru care nu își pot respecta programul de lucru.

Legea nr. 209/2020, privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri, a fost promulgată și va intra în vigoare de joi, însăva mai dura o perioadă de timp până când va fi aplicată. Pentru a putea fi aplicată efectiv, această măsură are nevoie de norme ce urmează să fie elaborate în perioada următoare. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare ar trebui ca Guvernul să adopte normele de aplicare.

Ce valabilitate au legitimațiile

Noul act normativ prevede înființarea unor benzi speciale de control pentru lucrătorii frontalieri, astfel încât să nu mai fie nevoiți să aștepte la coadă cu ceilalți. Pe de altă parte, legea mai stabilește posibilitatea deschiderii altor puncte de trecere a frontierei destinate lucrătorilor frontalieri. Legitimațiile speciale vor fi eliberate la structurile care se ocupă de pașapoarte, în baza contractelor de muncă.

Acestea vor avea valabilitate pe aceeași perioadă ca și contractele de muncă, în cazul în care acestea sunt limitate în timp, sau pentru o perioadă de cinci ani. După cinci ani, legitimațiile își vor pierde valabilitatea și vor trebui înlocuite cu altele noi.

Legea prevede ca Ministerul Afacerilor Interne să să deschidă, acolo unde se poate, benzile speciale pentru cei care au legitimații de lucrător frontalier. De asemenea, ministerul va trebui să asigure lucrătorii de specialitate pentru punctele internaționale de trecere a frontierei, astfel încât acestea să fie deschise începând cu prima zi a anului viitor.

Ajutor de dincolo de moarte. Cum și-a susținut un candidat decedat colegii de partid

Răsturnare de situație la Sectorul 1. Calculele candidaților sunt date peste cap de BEC