Încă doi şefi de reprezentanţe se simt vizaţi de epurările politice din interiorul instituţiei.
Epurările politice din cadrul Registrului Auto Român nu s-au terminat, spun şefii altor reprezentanţe din ţară. Cel din Buzău, membru PD, şi cel din Satu-Mare - susţinut de PD - se simt şi ei „în vizorul“ directorului general al RAR, liberalul Ovidiu Crăpătureanu. Unul e sătul de controale şi nu i-a fost aprobat nici în ziua de azi concediul de odihnă legal pe 2007.
Celălalt s-a trezit - în timp ce era în concediu - cu un locţiitor neanunţat, trimis de la Bucureşti. Crăpătureanu susţine că „e o boală a PD, care încearcă să scoată totul pe latura politică“. Fostul director general al RAR, Daniel Patentaşu, explică scopul bătăliei pentru şefia anumitor sucursale teritoriale: „Din prestaţiile pe care le fac, reprezentanţele fac bani, care se duc în contul RAR. Reprezentanţa Bihor, de exemplu, deţine primul loc în ţară la încasă ri, după Bucureşti“. Plângerea „fabricată“ Ca şi colegii lui demişi de Ovidiu Crăpătureanu, despre care EVZ a relatat ieri, şeful reprezentanţ ei buzoiene a RAR, Dumitru Balica, spune că directorul general al RAR i-a cerut telefonic să se retragă din funcţie şi, pentru că a refuzat, a primit controale „de la centru“ începând din luna iulie. Deşi verificările au scos la iveală doar „greşeli inerente“, şeful RAR Buzău a fost chemat cu insistenţă la „cercetare disciplinară“ şi evaluare profesională. Într-una dintre invitaţiile pentru evaluare, Balica era anunţat că va susţine şi o probă practică - omologarea unui vehicul rutier sau certificarea autenticităţii unui astfel de vehicul.
„Asta nu intră în fişa postului de şef de reprezentanţă“, spune Balica, „pentru asta e necesară pregătire specială“, iar în Contractul Colectiv de Muncă scrie că „examinarea va avea ca obiect activităţ ile prevăzute în fişa postului“. Pentru că nu găseau motive să îl demită, cei de la „centru“ au fabricat o sesizare, bănuieşte Dumitru Balica: un cetăţean, Ştefan Goicea din comuna Pârscov, a primit un răspuns de la RAR-RA Bucureşti, semnat de Crăpătureanu, pentru o reclamaţie pe care n-a făcut-o.
Goicea a declarat pentru EVZ: „N-am făcut nicio plângere la RAR! Anul trecut am cumpărat un Peugeot şi l-am trecut pe firmă - probabil că de-acolo au avut datele mele şi au întocmit ei o plângere în numele meu!“. Din documentul primit de Goicea de la RAR-RA lipsesc numărul de înregistrare a presupusei plângeri şi data la care ar fi fost primită la RAR. Lupta şefului RAR Buzău pentru a-şi păstra postul nu s-a terminat, el se aşteaptă în continuare la „şicanări“, pentru că „presiunea permanentă exercitată de şase luni asupra mea (...) se datorează faptului că sunt membru PD“. Azi în Călăraşi, mâine-n toată ţara După numirea lui Crăpătureanu, şefii reprezentanţelor RAR Ialomiţa, Vâlcea, Călăraşi, Argeş, Mureş, Dâmboviţa şi alţii s-au retras din funcţie, cel de la Galaţi (Dan Mugur Draghia, susţinut de PD) a fost demis disciplinar pentru că membrii comisiei de control trimişi de la Bucureşti „au apreciat - deci nu au dovedit! - că două din fişele completate de un coleg ar fi fost scrise de un client“.
El a deschis acţiune în instanţă împotriva conducerii RAR, pentru a-şi recupera funcţia. Şeful reprezentanţei Botoşani a refuzat să-şi dea demisia, dar a fost înlocuit, după evaluarea profesională. La Satu-Mare, şeful reprezentanţ ei RAR, Nicolae Ţuţuraş (sus- ţinut de PD), încă rezistă: „Presimţ irile mele sunt că şi liniştea de aici va fi de scurtă durată“.