Noi drepturi pentru "stranieri"

Noi drepturi pentru "stranieri"

Somerii romani isi pot primi drepturile si indemnizatiile si in UE.

Somerii din Romania care vor sa-si caute o slujba intr-un alt stat membru al Uniunii Europene pot solicita exportul prestatiei de somaj, adica pot cere sa primeasca banii de la statul roman peste hotare, dupa cum a precizat ieri Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Aceasta prevedere se aplica doar somerilor indemnizati, iar exportul indemnizatiei este posibil doar pentru o perioada limitata de maximum 3 luni.

Mai exact, un somer indemnizat in baza legislatiei de asigurari de somaj din Romania, care doreste sa-si gaseasca un loc de munca intr-un stat membru, poate solicita exportul prestatiei de somaj numai dupa ce ramane timp de patru saptamani, de la intrarea in somaj, la dispozitia agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca.

Abia dupa aceasta perioada poate cere acordul pentru deplasarea intr-o tara UE, pentru cautarea unui job si mentinerea dreptului de acordare a somajului.

Daca timp de trei luni, cat primeste somajul in strainatate, nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca si vrea sa beneficieze in continuare de indemnizatie, trebuie sa revina in tara.

Asigurat social in Europa

De asemenea, un roman care lucreaza in strainatate, in Uniunea Europeana, si ramane fara slujba poate beneficia de indemnizatia de somaj din tara respectiva, daca indeplineste conditiile specifice statului, potrivit lui Silviu Bian.

In Germania, de exemplu, pentru a primi ajutor de somaj, al carui cuantum este de 67% din venitul obtinut anterior, trebuie sa fi cotizat 12 luni din ultimii doi ani. In Spania, ajutorul de somaj este de aproape 80% din salariu si se poate obtine, fie dupa un an lucrat acolo, fie dupa 11 luni lucrate in Romania si a 12-a in Spania.

Politica comunitara in domeniul protectiei sociale urmareste ca lucratorul migrant, care circula in interiorul UE, sa beneficieze de ajutor de somaj. Astfel se permite cumularea perioadelor de asigurare realizate in mai multe state membre si, atunci cand este cazul, transferarea indemnizatiei de somaj dobandite intr-un anumit stat membru in altul.

Cititi si Statul trimite copiii "stranierilor" la psiholog.

Ne puteți urmări și pe Google News