Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o întrevedere cu omologul său din Republica Federală Germania, Annalena Baerbock, în marja reuniunii Gymnich de la Stockholm,
Discuțiile dintre cele două părți au vizat atât oportunităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale cu caracter strategic, cât şi subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, cei doi oficiali au discutat despre subiectul aderării României la spaţiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând detaliat stadiul demersurilor părţii române.
"Ministrul german de externe a reconfirmat, în mod ferm, sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României cât mai curând, precizând, printre altele, că discuţiile interne din ţara sa privind gestionarea frontierelor interne Schengen cu alte state membre nu afectează în niciun fel poziţia menţionată a Berlinului", se arată în comunicat.
Discuții între ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său din Republica Federală Germania, Annalena Baerbock
De asemenea, a fost discutată situaţia coridoarelor de solidaritate ale UE, respectiv a negocierilor privind prelungirea Black Sea Grain Initiative, ambii miniştri exprimând speranţa că aceasta din urmă va fi realizată.
În egală măsură, în contextul recentei stabiliri - în urma acordului politic obţinut la CAE din 24 aprilie - a regimului de sancţiuni UE pentru contracararea acţiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova şi a ordinii sale constituţionale, iniţiativă lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din 20 februarie, şeful diplomaţiei române a solicitat sprijinul Germaniei pentru implementarea rapidă a măsurilor privind listarea primului lot de persoane sub acest regim. Ministrul german de externe a confirmat sprijinul deplin al ţării sale pentru acest demers, menţionează MAE, conform Agerpres.
Altfel, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este necesar ca până la sfârşitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina şi Republica Moldova în privinţa demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. El a mai spus că va aplica noi sancțiuni împotriva persoanelor care acţionează pentru destabilizarea Republicii Moldovei.
Lobby pentru aderarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei la UE
„Este foarte important sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei. Este important ca până la sfârşitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina şi Republica Moldova în privinţa demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Republica Moldova, voi solicita sprijinul colegilor mei pentru listarea rapidă a primelor persoane în noul regim de sancţiuni, care a fost creat recent, la propunerea mea din februarie, împotriva persoanelor care acţionează pentru destabilizarea Republicii Moldovei sau care acţionează împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu, la reuniunea informală Gymnich a miniştrilor de externe, care are loc în Suedia.
„Acum, pentru că s-a creat regimul de sancţiuni – care cred că a fost cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în cadrul Uniunii Europene – este important să ne mişcăm foarte repede pentru a lista primele persoane care sunt responsabile de destabilizarea ţării”, a precizat Aurescu.