Este știrea dimineții pentru toți proprietarii de locuințe din România. Proiectul va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023, iar românii vor putea să ceară bani de la stat.
Ordinul Ministerului Dezvoltării nr 2.853/2022 conține normele de aplicare a Legii 212/2022. Este vorba de programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Acest proiect are drept scop oferirea de bani pentru proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare pentru clădirile care sunt în clasa I și II de risc seismic ridicat. În plus, pentru ca românii să primească banii expertiza trebuie făcută de experți tehnici atestați.
Programul este format din două componente. Prima este un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și unul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale. În ceea ce privește subprogramul destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință, asociațiile de proprietari din blocurile cu risc seismic ridicat vor trebui să se adreseze primăriilor.
Primăriile vor fi cele care vor obține banii de la stat și îi vor împărți ulterior. Așadar, banii pentru consolidare nu vor ajunge direct la asociațiile de proprietari din blocurile ce se doresc consolidate. Plata construcțiilor va fi făcută de administrațiile locale din fiecare zonă.
Ce trebuie să faci pentru a obține banii
Asociațiile de proprietari trebuie să întocmească o hotărâre în care toți deținătorii de locuințe să își ofere acordul pentru intrarea în program. Ulterior, documentul va fi înaintat către primărie pentru a putea fi trecut pe lista pentru consolidare. În ceea ce privește clădirile unde există mai mult de o asociație de proprietari, la primărie vor trebui depuse hotărârile tuturor asociațiilor de proprietari din imobil. De asemenea, dacă nu există o asociație de proprietari, fiecare persoană în parte va trebui să depună acel act la primărie.
De asemenea, clădirile care fac obiectul subprogramului trebuie să îndeplinească în același timp mai multe criterii:
- au un regim de înălțime de minimum P + 3 etaje și minimum 10 apartamente;
- valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20 g.
O hartă publicată de www.encipedia.org arată că ultima condiție e îndeplinită în cazul clădirilor situate în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Munteniei, Olteniei și nu numai, notează Avocatnet.ro.