Proprietarii pot fi amendați cu 3.000 de lei. Cum trebuie gestionată situația

Proprietarii pot fi amendați cu 3.000 de lei. Cum trebuie gestionată situația Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Românii care stau la bloc se pot confrunta adesea cu situații neplăcute, fie din cauza vecinilor, fie din alte motive. Conform Legii Asociațiilor, în aceste cazuri, proprietarii apartamentelor trebuie să facă ce le cere administratorul, altfel riscă o amendă de 3.000 de lei.

Vorbim despre acele situații când vecinul de deasupra are o avarie, iar apa ajunge în apartamentul nostru. Pentru a nu fi amendat, proprietarul trebuie să se conformeze indicațiilor administratorului.

Locatarii pot primi o amendă de 3.000 de lei

Inundațiile sunt destul de frecvente la bloc, fie că vecinul uită apa deschisă, fie că vorbim despre o avarie la țevi. E bine de știut că locatarul unde are loc avaria poate fi amendat cu 3.000 de lei, în cazul în care nu permite accesul președintelui Asociației de locatari, administatorului sau persoanei calificată să facă reparația.

Conform legii nr. 196/ 2018, ei nu pot intra în apartament fără acordul proprietarului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă reprezentanții legali ai asociației trebuie să urmeze la rândul lor o serie de pași. Astfel, dacă situația impune reparații sau construcții, în această situație Asociația trebuie să înștiințeze locatarul printr-un preaviz motivat în scris în termen de cinci zile. Situația se schimbă dacă vorbim despre o urgență.

Așadar, dacă e vorba de o situație ce trebuie rezolvată rapid, se va emite tot un preaviz motivat, însă în termen de 24 de ore.

Distrugerile apărute în timpul reparației vor fi plătite de Asociație

Mai mult, pe lângă amenda de 3.000 de lei, proprietarul care nu permite accesul în apartament poate fi chiar cercetat civil sau penal, dacă situația aduce prejudicii grave celorlalți locatari.

Există situații și când în timpul unei reparații apar alte distrugeri ce trebuie remediate. În acest caz, proprietarii trebuie să știe că reparațiile vor fi făcute din fondul de reparații pe care o Asociație e obligată să-l aibă. Dacă reparația s-a făcut cu o firmă sau o persoană fizică autorizată, atunci aceasta va fi bună de plată, potrivit impact.ro.

Modalitatea de soluționare a litigiilor, relațiile contractuale, penalizările, cazurile de urgență în care se permite, în condițiile legii, accesul în proprietatea individuală al președintelui sau al unui membru al comitetului executiv se stabilește prin intermediul adunării proprietarilor pentru constituirea asociației de proprietari, unde se prezintă și se adoptă statutul asociației de proprietari.