Noaptea Cercetătorilor Europeni. Tema din acest an este Sănătatea

Sursa foto: Noaptea Cercetătorilor Europeni / Facebook

În acest weekend are loc Noaptea Cercetătorilor Europeni. Vineri și sâmbătă, copiii și adulții sunt invitați să descopere lumea științei prin activități pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Tema din acest an este „Cercetare pentru Sănătate”.

Noaptea Cercetătorilor Europeni, eveniment organizat sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, va avea loc în acest weekend. Copiii și adulții sunt așteptați vineri și sâmbătă să descopere minunata lume a științei. În cadrul evenimentului vor avea loc diverse activități, menite să atragă curioși de toate vârstele.

Tema din acest an este „ReCoNnect - Research for Health”, adică „Cercetare pentru Sănătate”. Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment prin care se dorește atragerea spre știință. În acest weekend, participanții vor putea vedea modul în care ştiinţa îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluţii pentru sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător.

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că își dorește ca prin astfel de evenimente să atragă cât mai mulți tineri către lumea științei. Oficialul a adăugat că țara noastră are copii talentați, care ar putea avea un viitor strălucit în cercetare.

„Astfel de evenimente joacă un un rol esenţial în facilitarea unei conexiuni mai strânse între cercetători, mediul privat şi publicul larg. Noaptea Cercetătorilor Europeni oferă un cadru în care oameni de toate vârstele pot intra în contact direct cu lumea cercetării şi inovaţiei. În plus, ne dorim să atragem cât mai mulţi tineri către ştiinţă. România are tineri geniali şi talentaţi cărora, prin astfel de evenimente, le deschidem calea către o viitoare carieră în cercetare. Îi felicit pe cei care, în aceste zile, aduc munca lor de o viaţă mai aproape de noi într-un mod atractiv”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, potrivit unui comunicat remis presei.

Ce activități vă așteaptă la Noaptea Cercetătorilor Europeni, în Capitală

Cercetătorii îi așteaptă pe cei curioși de lumea științei în Parcul Linei din Capitală, începând cu ora 16:00. Activitățile din București se desfășoară în parteneriat cu Primăria Sectorului 6. Organizatorii au pregătit mai multe zone de jocuri, concursuri cu premii, experimente şi dezbateri. Toate au ca temă centrală Sănătatea.

Reprezentanții celor mai mari institute de cercetare vor prezenta soluții pentru cele mai stringente probleme privind sănătatea oamenilor. Vor fi abordate și teme cu privire la sănătatea solului, a plantelor sau a aerului.

Evenimente vor avea loc și la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, între orele 15:00 - 20:00. Participanții sunt așteptați și la Muzeul Geologic Naţional, între orele 10:00 - 18:00.

Program vineri, Noaptea Cercetătorilor Europeni. Sursa foto: Facebook

Programul pentru toată țara

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară la nivel naţional, pentru al doilea an consecutiv. Anual, el are loc în peste 300 de oraşe europene. În acest weekend, evenimentul are loc în mai multe orașele de la noi din țară.

Pe 29 septembrie:

  • Baia Mare - Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” şi Muzeul de Ştiinţe Astronomice;
  • Bistriţa - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi extensia Bistriţa a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureş;
  • Brăila - Facultatea de Inginerie şi Agronomie;
  • Buzău - EUROCAMPUS;
  • Carei - Castelul „Karolyi”;
  • Galaţi - Campusul Ştiinţei;
  • Piteşti - Centrul Regional de Cercetare Dezvoltare pentru Materiale, Procese şi Produse Inovative;
  • Râmnicu Vâlcea - River Plaza Mall;
  • Rupea - Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra, Cetatea Rupea;
  • Sântămăria Orlea - Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, Centrul comunitar Sânpetru;
  • Suceava - platoul din faţa Universităţii Suceava.

Pe 30 septembrie:

  • Berca - Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului, Târgul comunal Berca;
  • Cluj Napoca - Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central;
  • Solca - Liceul Tehnologic „Tomţa Vodă”;
  • Horezu - Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Liceul „Constantin Brâncoveanu”;
  • Măgurele - Piaţa Centrală, începând cu ora 14:00;
  • Siret - platoul din faţa Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă”.