A murit omul de știință care a clonat oaia Dolly

A murit omul de știință care a clonat oaia DollySursa foto: Youtube

A murit omul de știință a cărui echipă a intrat în istorie cu prima clonare reuşită a unui animal, oaia Dolly. Acesta suferea de o boală gravă, iar în ultimii ani i-a fost foarte greu să lucreze.

A murit, la 79 de ani, omul de știință Ian Wilmut, a cărui echipă a intrat în istorie cu prima clonare reuşită a unui animal, oaia Dolly. Tragica veste a fost anunțată de fosta sa universitate. Dolly a fost primul mamifer care a fost clonat dintr-o celulă adultă.

Ian Wilmut a condus echipa de la Institutul Roslin, din cadrul Universităţii din Edinburgh, Scoţia, care a clonat-o pe Dolly în 1996. Metoda de clonare folosită cu Dolly a fost replicată în 2005 cu câini clonaţi în Coreea. În 2018 s-a clonat maimuţe.

Un progres care „a transformat gândirea ştiinţifică la acea vreme”, a declarat Peter Mathieson, un oficial al universităţii, într-un comunicat care îi aduce un omagiu lui Ian Wilmut.

Omul de știință suferea de boala Parkinson, iar medicii nu l-au mai putut salva, potrivit Agerpress.

A murit omul de știință care a clonat oaia Dolly

Dolly s-a născut după 276 de tentative de clonare, care au produs un mare număr de animale anormale. Dintre cele 40 de ovule s-au obţinut doar 29 de embrioni, care au început să se dezvolte în uter în numai 10 cazuri. Doar Dolly a ajuns să se nască, restul embrionilor murind în diferite stadii de evoluţie.

Oaia Dolly a apărut prin transplantarea nucleului unei celule prelevate din ugerul unei oi adulte din rasa Finn Dorsett. S-a folosit ovulul denuclearizat al unei mame-gazdă din rasa de oi scoţiene cu faţa neagră. S-a stimulat, apoi, artificial diviziunea celulară, iar uterul respectivei oi cu faţa neagră a fost purtătorul viitoarei clone. Această operaţiune a fost făcută utilizând ace microscopice, de către o echipă de geneticieni condusă de profesorul Ian Wilmut. Aceasta a primit numele Dolly după cântăreaţa de muzică country Dolly Parton.

La 14 februarie 2003, oaia a dezvoltat o boală pulmonară evolutivă şi incurabilă și a fost eutanasiată. Rămăşiţele acesteia sunt păstrate la Muzeul Regal din Edinburgh. Analizele efectuate ulterior au arătat că apariţia acestei boli nu a fost prematură (pentru Dolly), la vârsta ei. În 2005, Ian Wilmut a primit la Frankfurt, în vestul Germaniei, Premiul „Paul Ehrlich Ludwig Darmstaedter”.