În acest ritm, în 2050 România va avea o populație de 12 milioane, iar o treime din aceștia vor avea peste 60 de ani, ceea ce va pune presiune pe sectorul public de pensii. Totodată, creșterea speranței de viată se adaugă la problemele pe care le are sistemul public de pensii, care va avea mai multe cheltuieli, și mai puține venituri.

Sistemul privat de sănătate a crescut foarte mult în criză, ceea ce arată că tendința s-ar putea menține pe termen lung. Ca și sistemul de pensii, sistemul public de sănătate este deficitar. Avem doar 5% din PIB direcționați către acest sector, în schimb pachetul de bază pentru asigurați este extrem de generos, a spus Mihai Popescu, director general NN Asiguri de Viață, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, din impas se poate ieși prin asigurările private de sănătate care pot prelua o parte din sarcina greoaie a sectorului public.

Sistemul privat de sănătate este unul dintre cele mai puțin dezvoltate din Europa. În timp ce în Slovenia piața asigurărilor de sănătate reprezintă 1,4% din PIB, iar în Austria 0,58%, în România ponderea este  de numai 0,01%. Ponderi reduse au și Ungaria sau Polonia, respectiv 0,04%.

În ultimii ani, sistemul a evoluat însă în ritm alert. Dacă în 2008 piața asigurărilor de sănătate avea o valoare de 35,3 milioane de lei, în 2012 a ajuns la 81 milioane de lei, iar în 2015 la 105 milioane de lei.

În prezent, piața locală este dominată de asigurările de grup, oferite angajaților de către angajatori, iar oferta include în special componenta de prevenție.

Asigurare de sănătate de la NN

ING a lansat astăzi o asigurare individuală de sănătate. Asigurarea de Sănătate NN oferă clienților o soluție completă pentru protecția sănătății lor și a celor dragi în situații care presupun spitalizare sau intervenție chirurgicală ca urmare a îmbolnăvirii sau accidentelor.

De asemenea, noul produs include și o componentă opțională de prevenție care asigură un control medical anual complet, până la 12 consultații generale sau de specialitate și reduceri între 20% și 70% pentru consultațiile sau investigațiile care depășesc beneficiile acoperite, în funcție de tipul pachetului ales.

Suma maximă asigurată prin Asigurarea de Sănătate NN este de 100.000 de lei pe an și acoperă, prin decontare directă, cheltuieli medicale care pot apărea în cazul spitalizării și intervențiilor chirurgicale din accident sau îmbolnăvire, efectuate în spitalele private din rețeaua NN. Clienții au totodată posibilitatea să acceseze servicii medicale inclusiv în spitalele private din afara rețelei, din România și din străinătate, precum și în spitalele publice, costurile fiind acoperite în proporție de 80. Asigurarea poate fi încheiată de orice persoană cu vârsta de până la 60 de ani și poate acoperi până la 10 persoane, inclusiv copii cu vârsta între 0 și 17 ani.