Nivelul următor al „României educate” va fi cu un elev care își omoară un coleg sau un profesor
- Mirel Curea
- 18 martie 2024, 08:34
Am văzut în zeci de filme, mai ales în cele produse la Hollywood, ce simplu este. Un profesor nimerește într-o școală dintr-un cartier dubios, locuit de diverse minorități. Elevii de acolo nu au nicio treabă cu cartea, ba chiar își fac un titlu de glorie din asta, iar vedetele clasei par calificate pentru a-și face debutul în lumea infracțională. Ce mai, un veritabil iad pentru bietul profesor, sau chiar mai rău, pentru fina, frumușica și timida profesoară. Restul îl știți. Prin niște haruri și tehnici extraordinare, clasa-iad aflată în pragul de a deveni grup infracțional organizat se transformă în ceată de îngeri, sub aripa dascălului-arhanghel. Nimic mai departe de realitate!
Potrivit observațiilor și statisticilor oficiale, cazurile de violență în școli sunt în creștere de la an la an. Nu doar ca număr, ci și ca gravitate. Știri din ce în ce mai înspăimântătoare inundă ecranele televizoarelor, pentru a lăsa în urmă o întrebare tulburătoare: „Ce este cu copiii noștri, ce-i transformă pe unii dintre ei în veritabili monștri?”
Copile abia desprinse de joaca cu păpușile și iepurașii de pluș bat și torturează alte copile, colege de-ale lor, în timp ce sunt filmate de prietenele din gașcă, pentru ca victima să poată fi umilită și pe rețelele sociale. Băieți departe încă de mijitul mustății nu rămân mai pe urmă, ba dimpotrivă. Ei însă au trecut însă în ultima vreme la un alt „level”, vorba jocurilor virtuale care au înlocuit cu succes cărțile de aventuri: violențele îndreptate împotriva profesorilor.
Acum un an, un elev de 16 ani, de la liceul Ion Creangă - școală de top, unde se intră cu medie de peste 9.50 - și-a înjunghiat în gât profesoara, pentru că „așa a simțit că trebuie să facă”, după cum a declarat polițiștilor ulterior. Procurorii de la TMB au consemnat un scenariu care pare rod al unei minți grav alterate:
„În timp ce profesoara în vârstă de 26 de ani începuse ora de predare la clasa a X-a și împărțea foile cu teste către elevi, în momentul în care a ajuns la banca adolescentului acesta a lovit-o cu un cuțit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată. Inculpatul a premeditat săvârșirea faptei prin aceea că s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acționeze și s-a înarmat cu un cuțit. Din modul în care a acționat, lovind victima cu o armă cu potențial letal într-o zonă vitală, rezultă că inculpatul a acceptat că acțiunile sale pot duce la decesul victimei, care nu s-a produs din hazard.”
Mai recent, zilele trecute, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a comunicat public detalii ale unui alt caz care ține mai degrabă de halucinație, decât de întâmplarea nefericită, petrecut la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș:
„Astăzi, 11 martie 2024, în jurul orei 10,00, diriginta clasei a VIII-a A a solicitat intervenția doamnei director la această clasă. Un elev era urcat pe dulap și protesta la invitația de a se da jos și a participa la ore, pe motiv că a fost sancționat de nenumărate ori din cauza comportamentului. La refuzul și limbajul injurios, doamna director a rugat elevii să iasă din clasă împreună cu doamna profesor și să meargă în laboratorul de specialitate.
În acest timp, elevul în cauză și-a aprins o țigară, așezându-se pe pervazul geamului, laboratorul fiind situat la etajul II. A fost apelată atât Poliția de proximitate, cât și Serviciul de urgență 112. La sosirea echipajului de poliție, elevul din clasa a VIII-a se afla la nivelul parterului, iar după o răbufnire violentă, a fost încătușat și dus la mașina de poliție. La colegiu s-au prezentat angajații de la Poliția de proximitate și siguranță școlară, pentru a lua declarații.
După plecarea acestora, elevul s-a întors împreună cu mama lui, au așteptat-o pe doamna dirigintă pe hol, au amenințat-o cu moartea și, într-o răbufnire violentă, elevul i-a aplicat acesteia mai multe lovituri. A fost apelat din nou echipajul de poliție prin dispeceratul 112 și l-au ridicat pe elev împreună cu mama lui. Doamna dirigintă a fost transportată la IML și SMURD.”
Din ancheta desfășurată ulterior a rezultat că profesoara a fost bătută atât de elev, cât și de mama sa. Școlarul care împreună cu mama sa și-a bătut diriginta până a băgat-o în spital este cercetat în libertate, iar după ce vor trece cele 5 zile de exmatriculare cu care a fost sancționat, urmează să se întoarcă la școală. O va face liniștit, după cum i-a și spus directoarei Colegiului, prof. Cristina Ligia Someșan: „Nu-mi pasă, n-ai ce să-mi faci nici tu, nici Poliția!”
Nu am revăzut decât două cazuri din nenumărate. Le-am ales dintre cele în care victimele sunt profesori, nu pentru că le-aș considera firești sau nesemnificative pe cele în care copii terorizează și torturează alți copii, ci pentru că acest prag nu mai fusese atins până acum. Care va fi următorul prag, nu este greu de bănuit: victima, elev ori profesor nu va mai ajunge la spital, ci la morgă și apoi la cimitir.
Bun, și soluția care ar fi? Ar fi! Modificarea legislației învățământului și cea penală, nu după teorii fără legătură cu realitatea și necesitatea obiectivă. Dar acesta este un alt subiect și nu doresc să le deturnez aleșilor poporului atenția de la campania electorală.