Nimeni nu a contrazis dezvăluirile lui Dan Andronic. Maior, Coldea și Koveși, sub semnul Legii Tăcerii! | Operațiunea „Noi suntem Statul!”
- Roland Căt ălin Pena
- 10 mai 2017, 09:03
Serialul Evenimentului zilei a provocat multe reacții și comentarii din partea celor implicați direct și a unora care au fost mai mult sau mai puțin afectați, dar și niște tăceri care ridică multe semne de întrebare
Dintre cei care au reacționat, nimeni nu a contrazis dezvăluirile făcute de Dan Andronic. În ultima perioadă, episodul cu întâlnirea din noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 este dezbătut de multe persoane implicate în acest scandal, noi dezvăluiri fiind făcute constant. Parchetul General a deschis un dosar in rem, realizând deja primele audieri, iar Parlamentul formeză o comisie parlamentară de anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat la scrutinul de acum opt ani.
Horia Georgescu a recunoscut primul
Fostul președinte al ANI, Horia Georgescu, a fost primul dintre participanții la întrunirile grupării „Noi suntem Statul!” care a confirmat că una dintre vilele SRI în care s-au ținut deja celebrele partide de tenis și chermeze era K2. „Eu prefer să spun Eliade. Nu era nici un secret nici obiectiv militar. Aceasta locație de protocol era cunoscută prescurtat K2. Având în vedere că mai mulți reprezentanți din mass-media mi-au solicitat un punct de vedere privind articolul publicat astăzi în Evenimentul Zilei precizez următoarele: Am participat la unele evenimente private de tipul celor menționate, fiind invitat. Nu doresc să comentez alte detalii referitoare la participanți”, a scris Horia Georgescu pe contul său de Facebook după apariția episodului întâi al serialului.
Ponta: „Totul era despre România”
Unul dintre participanții importanți și constanți la partidele de tenis, Victor Ponta a declarat pentru B1TV, la sfârșitul lui aprilie:
„Am fost la tenis cu domnul Dragnea și alți oameni. Nu vreau să povestesc cum ducea Dragnea sticle de vin lui Florian Coldea. Uite că nu vreau să povestesc decât dacă sunt obligat. Am stabilit cu Dragnea că dacă dezvăluim ce știm, ne facem rău. Ne-am oprit cu dezvăluirile, au fost și răutați din partea mea. Vorbeam discuții private cu Maior și Coldea, totul era despre România. Am spus de mai multe ori că se creează un sistem paralel de putere și care nu este supus nimănui. Nu răspunde în fața nimănui. Am încercat ca prim ministru să vorbesc cu toți ca să am informații și să pot fi eficient. Am avut întâlniri cu SRI, cu SIE. Nu mă justific, dar am făcut ce am crezut că e bine. Și cu domnul Băsescu m-aș fi văzut dacă aș fi avut încredere în el. De altfel, și cu el am avut discuții private”.
Vinul Opus One
Fostul premier scrisese, duminică 2 aprilie, pe Facebook, că la SRI „sigur au mai rămas din sticlele de vin Opus One pe care le ducea «prietenul » Liviu pentru prietenul lui, Florin!”.
„Să comentez minciunile și prostiile Cârmaciului din Teleorman?? Mai bine nu .... sunt lucruri mult mai importante de făcut! Dar înțeleg frustrarea și lașitatea cu care sunt atacat non stop. (...) Văd că încă sunt oameni suficient de orbi sau mințiți care spun să nu îl mai atac pe Dragnea - dragii mei, va rog citiți că eu doar AM RĂSPUNS la niște murdării și aberații!”, a scris Ponta pe contul său de socializare. „Mă duc să îmi primesc «plata» de la Băsescu, Soros și SRI! Încep cu SRI că acolo sigur au mai rămas din sticlele de vin Opus One pe care le ducea „prietenul” Liviu pentru prietenul lui Florin!”, a adăugat Ponta.
Reacția lui Ponta pe Facebook a venit ca urmare a afirmațiilor făcute de Dragnea, la România TV, că atacurile la adresa sa, desfășurate de politicieni precum Ponta, Băsescu și Daniel Constantin sunt coordonate și că unii afirmă că ar fi coordonate de SRI, iar alții, de Soros.
SRI a recunoscut „activitățile” de la K2 și T14
SRI avea să vină cu unele lămuriri, pe 13 aprilie, după ce Evenimentul zilei i-a făcut o solicitare conform Legii privind liberul acces la informații de interes public. Serviciul ne-a transmis un punct de vedere legat de obiectivele T 14 și K2, acolo unde aveau loc chermezele, descrise în primul episod al seriei de dezvăluiri: „Ambele sedii la care faceți referire au regim de obiective cu caracter militar. La preluarea în administrarea instituției noastre, imobilul denumit T14 a dispus de facilități specifice unui obiectiv cu caracter militar, care au inclus spații destinate activităților profesionale, spații necesare instruirii, spații de cazare și spații de pregătire fizică - terenuri sportive exterioare. Cu privire la obiectivul K2, menționăm că în această locație s-au desfășurat multiple activități de reprezentare la nivel instituțional și s-au asigurat condiții suport pentru derularea acestora, participanții și conținutul întâlnirilor nefiind informații de interes public (…) Domnul general locotenent Florian Coldea este cadru militar în rezervă al Serviciului Român de Informații. În prezent, acesta colaborează, în temeiul prevederilor legale, cu Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, în diferite programe de pregătire/instruire”.
Băsescu: Maior, creierul acestei construcții suprastatale
Traian Băsescu a susținut că liderul grupării „Noi suntem Statul!” a fost George Maior: „E o construcție gândită de Maior și pusă în aplicare de Coldea, care avea toate informațiile (…) Nu Coldea a fost creierul acestei construcții suprastatale. George Maior a fost. E mână de om politic. Nu putea un general să cheme șefa Înaltei Curți... E clar că a fost gândirea lui George Maior”.
„Sunt dubioase întâlnirile. S-a făcut o construcție gândită de Maior, spre a fi utilizată de el ca să ajungă prim ministru, poate chiar să candideze la președinție. Coldea a fost un executant zelos până dincolo de orice, dar nu el a fost creierul, ci George Maior. În aceste întâlniri se discutau dosare, chestiuni de serviciu”, a mai spus fostul președinte.
„Am încredere în lista prezentată de EvZ. Dacă vă uitați la listă, toți sunt la Academia de Știință a Securității Naționale. Lui Ponta și lui Dragnea nu le este rușine? Le era frică de mine, țipau că îi arestez, dar ei stăteau bot în bot cu Florian Coldea”, a mai declarat Băsescu.
Condamnarea lui Adrian Năstase
Gigi Becali a povestit cum verișoara lui, fosta judecătoare de la ICCJ, Sofica Dumitrașcu, i-a spus despre schimbarea verdictului, peste noapte, în cazul lui Adrian Năstase, din închisoare cu suspendare în închisoare cu executare. „Această dezvăluire are legătură cu mecanismul descris de Dan Andronic, pentru că este clar ca justiția nu a funcționat independent. Răul a fost făcut, am scris în mai multe rânduri, absolut inutil. Ce trebuia făcut atunci, dacă se dădea cu suspendare și nu puteau fi adăugate pedepse complementare, care erau cele care trebuiau să mă împiedice să particip la viața politică… Nu știu dacă ceilalți judecători din completul de cinci vor vorbi vreodată, dar Sofica, înainte să moară, probabil s-a simțit apăsată. Probabil că există o anumită inerție a acestor practici. De aceea, exorcizarea, dezbaterea lor inclusiv în cadrul unor comisii parlamentare, are sens”, a declarat Adrian Năstase.
Gabriel Oprea a recunoscut cu jumătate de gură: „Nu infifi rm că a fost Florian Coldea”
Principalul personaj în episodul „Noaptea alegerilor din 2009”, Gabriel Oprea, a fost și primul audiat de procurori în dosarul pe care l-a deschis Parchetul General pentru abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea ar fi fost audiat în secret pe 27 aprilie și ar fi recunoscut că întâlnirea relatată de Dan Andronic este reală și că la aceasta au participat cei menționați: Procurorul General din acel moment, Laura Codruța Kovesi, actuală șefă a DNA, directorul SRI din perioada respectivă, George Maior, și prim-adjunctul acestuia, Florian Coldea.
El mai vorbise despre subiect o singură dată, într-o intervenție telefonică, pe 19 aprilie, la emisiunea ”Sinteza zilei”: „Fac o declarație, așa cum ne-am înțeles. Atunci, duminică, 6 decembrie, a fost o simplă cină. Nu i-am organizat ziua de naștere sau ziua de sfânt domnului Onțanu. Au fost acolo domnul Maior, domnul Dîncu, domnul Iordănescu, domnul Andronic… (…) Eu înțeleg poziția dumneavoastră, dar nu a fost nimic politic, a fost o simplă masă, o cină, nimic mai mult și asta se va dovedi. Înțeleg că va fi o Comisie, vor fi declarații sub jurământ”. Oprea a refuzat să spună clar dacă au fost prezenți Coldea și Kovesi.
„Mă uit la televizor și mă doare capul. O să vin la dumneavoastră în emisiune, să discutăm bărbătește (ceea ce nu s-a mai întâmplat – n.red.). În decembrie 2009 eram parlamentar independent. Anunțasem cu câteva zile înainte că dau o petrecere la mine acasă. Au fost Vasile Dâncu, Dan Andronic, George Maior, Anghel Iordănescu. Invitația a fost la mine acasă la 19.30, masa a început la 20:00 și s-a terminat la 22:30. La ora 23:00 nu mai era nimeni. A fost o simplă masă”, a mai spus Gabriel Oprea la Antena 3, după care legătura telefonică s-a întrerupt. Ulterior, Oprea a revenit și a continuat: „M-a bătut la cap nevastă-mea ca să intru. Nu infirm că a fost Florian Coldea”. Potrivit lui Mihai Gîdea, realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei”, George Maior a afirmat că „dacă va fi cazul, va face declarații acolo unde va fi chemat în mod oficial”.
Onțanu și Iordănescu vorbesc doar cu procurorii
Săptămâna trecută le-a venit rândul să meargă la Parchetul General lui Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu. Întrebat dacă a confirmat în fața procurorilor veridicitatea informațiilor făcute publice de Dan Andronic despre întâlnirea din locuința lui Gabriel Oprea, Onțanu a spus: „Acelea sunt declarațiile domnului Andronic, iar declarațiile pe care le-am făcut sunt confidențiale și le-am făcut în fața procurorului. Alte detalii nu pot să spun”.
Iar Anghel Iordănescu, la ieșirea din sediul Parchetului, a declarat: „A fost o cină, am fost invitat personal de domnul Gabriel Oprea. Restul veți afla pe parcurs (…) A fost o cină amicală, a fost o masă, asta este tot”. El nu a vrut să spună presei dacă la acea întâlnire au fost Maior, Coldea și Kovesi.
Băsescu: Kovesi și Maior greșesc
Traian Băsescu a anunțat că nu se opune unei comisii de anchetă în Parlament și că scrutinul din 2009 nu a fost furat de oamenii PDL, nici de grupul de la Oprea de acasă: „Nu știu cum ar fi putut să influențeze alegerile. Ar fi trebuit să fie la cazarmă ca să facă asta. Ei voiau să vadă cine e câștigător ca să își facă ploile. Șef de trib era George Maior. El negocia cu Mircea Geoană. Eu ce să le cer celor din comisie? Să se renumere voturile, dar înțeleg că nu mai sunt. Avea Cătălin Voicu vreo misiune la alegeri sau trebuia să blocheze alegerile?”.
„Kovesi și Maior greșesc că nu spun că au fost la Oprea acasă. Erau oameni numiți de mine. Știau că dacă eu pierd alegerile și funcțiile lor sunt sub semnul întrebării”, declarase Băsescu cu câteva zile înainte, adăugând: „Relatează Dan Andronic că doamna Kovesi a vorbit de două ori cu cineva la telefon, în noaptea alegerilor, căruia îi spunea domnule președinte. Vă garantez că nu a vorbit cu mine în noaptea alegerilor. Kovesi vorbea cu Geoană. Maior tot cu Geoană vorbea”.
Geoană: Să se facă lumină!
Multora li s-a părut suspectă tăcerea lui Mircea Geoană, care a intervenit abia pe 12 aprilie, când a scris pe Facebook că „editorialul lui Andronic a stârnit multe reacții. Da, alegerile din 2009 au fost fraudate și cred că totul s-a făcut cu acordul și chiar la imboldul lui Băsescu. Am spus asta încă de atunci, când am sesizat Curtea Constituțională și am trimis camioane de documente cu dovezi. Miza era extrem de mare, românii având de ales între vechiul mod de a face politică și o echipă de lideri tineri (eu, Antonescu, Iohannis). (...) A face lumină asupra unui moment tenebros din trecut nu este doar un gest reparatoriu, ci o investiție într-o Românie cu adevărat democratică”.
„Votul s-a furat din țară”
După alte critici referitoare la muțenia sa, Mircea Geoană, a revenit, la Antena 3, pe 7 mai: „Diferența reală era de câteva sute de mii de voturi (între cei doi candidați la prezidențiale - n.red). Votul s-a furat din țară. Nu îi doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu”.
„Ceva a fost necurat și în Diaspora, dar grosul s-a furat din țară. Când au început să-mi spună colegi din țară că n-au văzut în viața lor tone de mâncare aruncate prin curțile oamenilor, alți colegi îmi spuneau că se cumpără voturile țiganilor la sume incredibil de mari. Rezerva de voturi pe care o aveam nu avea cum să fie influențată nici de un milion de pui congelați (…) Nu am nicio emoție în privința comisiei parlamentare. Dacă se află adevărul, foarte bine”, a mai spus Mircea Geoană.
Replica lui Andronic la spusele lui Geoană
„Dați-mi voie să fiu de acord cu Ion Iliescu pentru prima dată în viață: Mircea Geoană este un Prostănac!”, a scris Dan Andronic pe facebook, după declarațiile făcute de fostul prezidențiabil într-o emisiune la Antena 3.
„Am auzit că a spus la Antena 3 că el n-a reacționat la povestea din 2009 pentru că eram înțeles cu Băsescu. Minte! De fapt, îi e frică...
1. N-a reacționat pentru că îi este frică de DNA, a dus niște ceasuri de zeci de mii de euro pe care le primise „cadou” de la Vanghelie și nu le trecuse în declarația de avere niciodată, deci dacă Codruța mârâie puțin la el, o cam face de cacao...
2. N-a reacționat pentru că se visa șeful SIE, așa că îl durea la bască de alegerile din 2009. De-aia dădea singur, pe surse, știrea că s-a înțeles cu Iohannis.Numai că va rămâne doar cu frica și porecla!”, a mai adăugat Andronic.
Întrebat de Radu Tudor, la începutul lunii aprilie, dacă e posibil ca Geoană să fie propunerea PSD pentru locul vacant din fruntea SIE, Dragnea a spus că nu a discutat cu nimeni acest subiect: ”Informația nu e reală. Eu sunt cea mai sigură sursă din partid. Nu am discutat cu nimeni despre Mircea Geoană, nici din partid, nici din altă parte”.
Gușă: Geoană a avut un joc extrem de timid
Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob a amintit, într-un editorial, despre o recentă dezvăluire a fostului consultant al lui Mircea Geoană în campania electorală din 2009, Cozmin Gușă, care a spus, la Realitatea TV, că „cel care trebuia să se revolte cel mai tare de fraudare, Mircea Geoană, a avut un joc extrem de timid, pe care niciodată nu l-am înțeles”.
Tot Iacob se întreba de ce Mircea Geoană afișează o pasivitate față de posibila fraudare „care i-a făcut praf măreața carieră?”. „Să fi ajuns, precum Buddha, la o împăcare deplină cu sine și cu lumea? Ori, poate, avem de a face cu o ipoteză terifiantă: Mircea Geoană a fost – în numele unor interese extrem de înalte – el însuși, parte a operațiunii de fraudare a alegerilor din 2009, ceea ce ar explica și anumite acțiuni și atitudini ale sale foarte stranii, din aceeași perioadă?”, mai scria Bogdan Tiberiu Iacob.
Iohannis și comisia parlamentară
Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, pe 28 aprilie, că o comisie parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 nu poate să cerceteze o cauză care se află deja pe masa procurorilor. „Este în acest moment o anchetă a Parchetului General, din acest punct de vedere este clar că Administrația Prezidențială nu ar avea alte comentarii de făcut. (...) O anchetă parlamentară nu poate să cerceteze o cauză, acțiune sau evenimente aflate deja pe masa unei instanțe de judecată”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.
Gelu Vișan: Ponta și Dragnea au trădat PSD în favoarea Sistemului
Un politician apropiat de Traian Băsescu și de mulți oameni din toate structurile statului ultimilor ani, Gelu Vișan, a scris pe Facebook: „Sistemul a vrut să ia locul politicului, să conducă totul, Parlament, Justiție, Stat, Economie, Administrație, Politică. Capii Sistemului s-au îmbogățit prin corupție și au acumulat o putere enormă, mult mai mare decât a tuturor politicienilor; și a reușit.
Am toate motivele și informațiile, inclusiv din discuțiile cu unii dintre ei, să cred că lucrurile au început în casa generalului Oprea, în noaptea alegerilor din 2009; Speriați că aripa Geoană- Vanghelie-Mitică Iliescu-CătălinVoicu -tot parte a Sistemului, dar pe altă aripă, a SIE, ar putea câștiga alegerile și să-i lase fără funcții pe capii Sistemului, aceștia s-au folosit de aripa Ponta-Dragnea pentru a pierde Mircea Geonă. Cei care au trădat PSD-ul în favoarea Sistemului au fost Ponta și Dragnea.
Tremurându-le chiloții de frică, Capii Sistemului au hotărât că nu vor mai trece prin așa ceva niciodată și au făcut clar planul pentru 2014”.
Dezvăluirile, pas cu pas
Dezvăluirile din Evenimentul zilei, care au dus în cele din urmă la constituirea unui dosar la Parchetul General despre alegerile prezidențiale din 2009, a ajuns la episodul XIV. Pentru că mai sunt multe răspunsuri de dat despre acțiunile Binomului SRI-DNA, facem astăzi un rezumat al serialului.
FOTO: Intrarea în Vila K2
Dan Andronic publica, pe 6 martie, editorialul „Alianța Dragnea-Coldea-Kovesi, marcată de o iubire imposibilă!” în care relua informația, pe care cu câteva zile înainte o postase pe Facebook, că fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, devenise noul consilier al lui Liviu Dragnea: „Spusă de un ziarist, cu aer misterios, un gând ghiduș m-a determinat să o fac publică. (…) În primul rând știam că Liviu Dragnea și Florian Coldea au legături vechi, de pe vremea când George Maior conducea SRI. (…) În al doilea rând, aflasem că Dragnea și Coldea jucau, în ultima vreme tenis. Luau și masa împreună. Ceea ce dădea bârfei o bază credibilă pentru că asta făcea și Victor Ponta cu șefii SRI acum câțiva ani. Pe vremea aia, când Ponta era prim-ministru, se juca la dublu, perechile fiind formate din Gabriel Oprea, Florian Coldea, Victor Ponta, George Maior. Din când în când mai apăreau pe acolo Liviu Dragnea și Vasile Dîncu, așa că era un soi de team-building la nivel înalt (…) De exemplu, acolo, pe terenul de tenis s-au făcut primele discuții despre numirea lui Laura Codruța Kovesi la șefia DNA”.
„Domnule Președinte, la această masă stă tot Statul!”
Câteva zile mai târziu, pe 10 martie, Evenimentul zilei publica primul episod din serialul „Noi suntem Statul!” cu titlul de etapă „Chermezele SRI la nivel înalt, locul în care stăteau la masă judecători ICCJ, procurori DNA, oameni politici și puneau țara la cale”. Dan Andonic a povestit de unde i-a venit ideea serialului: „Citiți o întâmplare adevărată: Un înalt demnitar își organizează ziua de naștere. Este invitat și Președintele României, care participă la petrecerea în format restrâns. Erau la aceeași masă directori de servicii de informații, judecători cu rang înalt, procurori șefi , oameni politici, nu mulți, 10-12 persoane. Așteptat la intrare, Președintele este condus la masă, iar acolo i se spune, pe un ton tăios: Domnule Președinte, la această masă stă tot Statul! Noi vă garantăm al doilea mandat! Operațiunea „Noi suntem Statul!” a început prin închegarea unor relații de prietenie”. Tenisul era doar una din modalitățile prin care se socializa”.
La „dublu”
„În unele perioade de timp, chiar săptămânal, se organizau partide de „dublu” la care participau: George Maior, directorul SRI; Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI; Victor Ponta - prim-ministru; Gabriel Oprea, într-o perioadă ministru al Apărării și de Interne; Liviu Dragnea, vicepremier; Vasile Dîncu. Gravitau în jurul acestei adunări: Horia Georgescu, directorul ANI, Eugen Bejenariu, deputat PSD, și cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă: Sebastian Ghiță”.
În continuare, Dan Andronic a venit cu precizarea că locația preferată a lui Florian Coldea pentru partidele de tenis cu Victor Ponta și Liviu Dragnea era o vilă a SRI de pe Aleea Privighetorilor denumită, codificat, T-14. La T14 era văzută foarte des și Laura Codruța Kovesi.
Pe 13 martie a apărut episodul II cu titlul „Partidele de tenis la nivel înalt, un amestec între politicieni, afaceriști și ofițeri de informații”.
Dragnea câștigă încrederea Binomului
Al treilea episod a avut titlul „Cum a devenit Liviu Dragnea mai important decât Victor Ponta pentru Binom”. Dragnea a ajuns un om politic mai important decât Ponta pentru Binom după ce l-a convins pe ultimul să semneze Pactul de coabitare cu Băsescu.
În episodul IV, „Secretul Pactului de coabitare Băsescu – Ponta”, Dan Andronic a precizat: „Toate aceste lucruri se întâmplau cu știința lui Liviu Dragnea, care atunci, în 2012, a întrezărit pentru prima dată posibilitatea de a deveni prim-ministru al României.
Episodul V a cuprins mărturia lui Valer Marian, vechi membru PSD, despre cum povestea Liviu Dragnea, în 2013, că Laura Kovesi va fi numită șefă la DNA pentru că era foarte supărată pe Traian Băsescu
Îngroparea Dosarului Revoluției
„Legătura între Ion Iliescu, ziua de naștere a lui Dan Nica, prezența lui Laura Codruța Kovesi și îngroparea Dosarului Revoluției” a fost titlul episodului VI.
Unul din participanții la un chef de la K2 a relatat următoarea întâmplare: „Eram într-un grup, de oameni care se învârteau în jurul lui Maior și Kovesi. La un moment dat, am auzit-o pe Kovesi spunând: Dar soluția pe care am dat-o nu v-a plăcut? Era un răspuns la un reproș, făcut în glumă, de Ilie Sârbu, dacă-mi aduc bine aminte, care-i spunea lui Kovesi că prea execută ordinele lui Băsescu. Despre ce soluție era vorba? NUP dat lui Ion Iliescu în Dosarul Revoluției”.
Despre legătura dintre Ministrul Justiției, Tudorel Toader și generalul SRI Dumitru Dumbravă, creatorul „Câmpului Tactic din Justiție și cum a scăpat Kovesi de revocare din fruntea DNA s-a scris în episodul VII. Actualul ministru al Justiției i-a fost profesor în facultate generalului Dumbravă.
Daniel Morar a enervat SRI
Episodul VIII a fost despre „Cum a apărut Binomul SRI-DNA. De ce erau nervoși cei de la SRI pe Daniel Morar și o preferau pe Laura Codruța Kovesi”.
Potrivit unor surse din SRI, Daniel Morar avea o părere proastă despre modul în care i se transmiteau informări de la SRI, se pare că verificase câteva din ele și văzuse că sunt manipulări ale informațiilor.
Îndepărtarea procurorului Doană
„Cinci generali SRI, în frunte cu Florian Coldea, vizați de o anchetă a DNA, au fost scăpați de Kovesi”, s-a intitulat episodul IX.
Fostul ofițer al SRI, Adrian Radu, relatează momentul de cotitură din vara anului 2014, atunci când procurorul militar Vasile Doană, cel care devenise spaima generalilor corupți din sistem, a fost îndepărtat de Laura Codruța Kovesi de la Secția Parchetelor Militare a DNA.
Noaptea Realegerii lui Băsescu
În episodul X, Dan Andronic a povestit cum a petrecut noaptea de după turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009 cu Kovesi și Coldea.
În noaptea de 6-7 decembrie 2009, Dan Andronic este invitat la Gabriel Oprea acasă: „În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și încă o persoană înaltă pe care nu o cunoșteam. Îi ascultam cum discutau de alegeri, de ceea ce fac cei de la PSD, cum se pregătesc să conteste alegerile, ce voturi au mai venit din străinătate, era o veritabilă celulă de criză”.
Episodul XI a fost despre cum l-a anihilat Binomul pe senatorul PSD Cătălin Voicu, care a încercat să blocheze alegerea lui Traian Băsescu în 2009
„Pe data de 11 decembrie 2009, senatorul PSD Cătălin Voicu este prins ca într- o veritabilă ambuscadă, organizată de DNA și dus la sediul instituției unde primește interdicția de a lua legătura cu mai multe persoane, inclusiv cu cei care puteau „rezolva” contestațiile depuse la Curtea de Apel București”.
Iar în episodul XII subiectul a fost „Sebastian Ghiță, omul de legătură în noaptea alegerilor din 2009”
„Cel care a dat informația privind acțiunile PSD a fost Sebastian Ghiță. Se știe cât de apropiat era acesta de Victor Ponta, dar și de oficiali din SRI ! La momentul 2009, acesta era deja extrem de apropiat de prim-adjunctul SRI Florian Coldea”.
Secretele lui Ghiță
În episodul XIII, Dan Andronic a vorbit despre „Secretele lui Sebastian Ghiță, între operațiuni speciale ale Statului și interese obscure ale serviciilor de informații” și a încercat să răspundă la o întrebare esențială: Cum a ajuns Sebastian Ghiță dintrun preferat al Sistemului într-o persoană hăituită de majoritatea celor pe care îi considera apropiați?
Episodul XIV a fost despre „Triunghiul Ponta-SRI-Ghiță. Cum a fost zguduită România de mâna lungă a serviciilor de informații”
„Am citit și am urmărit o parte a reacțiilor care au fost generate de descrierea nopții de 6 spre 7 decembrie 2009, ziua turului doi al alegerilor prezidențiale. Marea majoritate s-a concentrat pe posibilitatea fraudării alegerilor, o ipoteză pe care eu nu am susținut-o niciodată. Dar le recunosc dreptul de a pune toate întrebările posibile pentru lămurirea unei situații cel puțin ciudată”, a punctat Dan Andronic.