Cum ar putea arăta teritoriul României. S-a adus în discuție modelul comunist

Cum ar putea arăta teritoriul României. S-a adus în discuție modelul comunistHarta administrativ-teritorială Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nicușor Dan este de părere că reorganizarea administrativ-teritorială nu ar trebui să aibă loc în sediile de partid și în niciun caz pe genunchi. Primarul general al Capitalei a mai subliniat că este un subiect foarte important, care trebuie discutat cu experți și exclusiv pe baza unor cercetări solide.

Nicușor Dan desființează planurile PSD cu reorganizarea teritorială

Nicuşor Dan afirmă că reorganizarea administrativ-teritorială nu trebuie să fie o acțiune improvizată, având ca obiectiv principal doar diminuarea cheltuielilor.

Mai mult, edilul mai arată că este un subiect foarte serios, care trebuie discutat cu specialiști și fundamentat pe studii solide. Este, mai supune Nicușor Dan, „esențial să ne bazăm pe date concrete înainte de a desemna pe cineva să implementeze aceste schimbări. Aspectul politic ar trebui să fie abordat doar după ce dispunem de informațiile necesare și de soluțiile care să satisfacă nevoile cetățenilor”.

Primarul general a prezentat câteva exemple

Nicuşor Dan menționează că există numeroși factori ce trebuie luați în considerare și a oferit câteva exemple, printre care și cele care nu funcționează corespunzător în prezent.

„Informații precum distanțele față de centrele de dezvoltare și viabilitatea comunelor sunt elemente esențiale pe care trebuie să le analizăm. La fel și identificarea disfuncționalităților existente între mari orașe precum București sau Cluj și localitățile învecinate. Apoi, pe baza acestor studii, putem propune o împărțire administrativ-teritorială care să reflecte realmente nevoile regiunilor și să ducă în final la dezvoltarea reală a tuturor zonelor”, a subliniat edilul.

Ar putea fi o imagine cu hartă şi textNicușor Dan desființează planurile PSD cu reorganizarea teritorială. Sursa foto: Facebook

Nicușor Dan face trimitere la comuniști

Nicușor Dan afirmă că, în cadrul ultimei reorganizări teritoriale, realizată înainte de 1968 au fost efectuate studii ce au durat aproape doi ani.

„Până și comuniștii au dedicat înainte de 1968 aproape 2 ani pentru a studia cum să reorganizeze teritoriul României. Chiar și în acele vremuri, s-au realizat analize privind echilibrul dintre județe, populație și dezvoltarea industrială”, a concluzionat Nicușor Dan pe social media.

Primarul Capitalei a reacționat după ce, în ședința Consiliului Politic Național al PSD de luni, 13 ianuarie, s-a hotărât constituirea unui grup de lucru format din membri ai partidului, care va elabora un proiect de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Marcel Ciolacu, despre comisia înființată

Această măsură ar avea ca rezultat diminuarea semnificativă a cheltuielilor autorităților locale. Mai exact, un proiect propus în octombrie anul trecut stipula că în România ar trebui să existe doar opt județe și orașe cu o populație de cel puțin 20.000 de locuitori.

„Am făcut o comisie, preşedintele Camerei Deputaţilor, cu viitorul preşedinte UNCJR, cu viitorul preşedinte AMR, cu câte doi reprezentanţi de la consiliile judeţene, de la primarii municipii reşedinţă de judeţ, de la oraşe, de la comune, cu doi membri de la Comisiile de administraţie din Parlament. Am spus că aş dori, în această sesiune, să venim cu un proiect de reorganizare teritorială”, a explicat Marcel Ciolacu.

Proiectul USR: 8 județe

De altfel, în octombrie anul trecut USR a depus un proiect pentru reforma teritorială. Acesta prevedea doar 8 județe și orașe cu minimum 20.000 de locuitori.

Cele 8 județe ar trebui să fie, în opinia USR-iștilor, Nord-Est (cu actualele județe Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), Sud-Est (care să conțină Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (în care să intre Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (care să cuprindă Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), Vest (cu actualele județe Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș), Nord-Vest (în care să intre Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), Centru (cu Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) și, evident, București-Ilfov (cu Municipiul București și actualul județ Ilfov).

În acest moment, teritoriul Romaniei este organizat în mai multe unități administrativ-teritoriale: județul, municipiul, orașul, comuna și satul.