Nicu Ceaușescu - „marea necunoscută” a preluării puterii în România comunistă

Nicu Ceaușescu - „marea necunoscută” a preluării puterii în România comunistă

Nicu Ceaușescu, mezinul familiei Ceaușescu s-a născut la 1 septembrie 1951 la București ca fiul al Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu.S-a scris despre el că ar fi putut să-i succeadă la putere tatălui său.

Nicu Ceaușescu, mezinul familiei Ceaușescu s-a născut la 1 septembrie 1951 la București ca fiul al Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu.S-a scris despre el că ar fi putut să-i succeadă la putere tatălui său. A venit pe lume, cu un an înainte ca tatăl lui, Nicolae Ceaușescu să intre în Biroul Politic al PMR.  Deja din 1950, Ceaușescu era general-maior și șef al Direcției Politice Superioare a Armatei.

Nicu Ceaușescu a absolvit Universitatea din București, Facultatea de Fizică, Spre deosebire de frații lui, Valentin și Zoia, la rândul lor, absolvenți de Fizică, respectiv Matematică, Nicu a fost mai tentat să intre în cariera politică. A deținut funcții la nivelul UTC, apoi a fost șeful Județenei de partid de la Sibiu.

Nicu Ceaușescu -gașca de prieteni și controlul „toarșei” - Cabinetul 2

În pozele de familie, Nicu apare răsfățatul familiei. Atât Nicolae, cât și Elena nu prea zâmbeau de felul lor, dar Nicu era mereu de gât cu „tăticul” de partid și de stat sau în poala „mămucii” savante de renume mondial. Numai că nu era deloc vreo fericire să fii copilul „lui” sau al „ei”. Elena Ceaușescu i-a găsit rapid o nevastă, pe Poliana Cristescu de la Pionieri, dar Nicu suferea după ce Donca Mizil, sora lui Serghei fusese îndepărtată brutal și i se provocase un avort care era să o ucidă aproape.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost promovat șef la UTC, apoi trimis la Sibiu din 1987. Deja începuse să aibă probleme de sănătate. De Poliana practic nici nu se atinsese, folclorul vremii creditându-l cu spusele „mama te-a măritat, cu ea să trăiești”.

Nicu Ceaușescu - preferatul complotiștilor de catifea?

Am avut plăcerea să citesc o amplă analiză a lui Alecu Racoviceanu  în Evenimentul Istoric. Articolul arată clar că americanii, cel puțin prin 1983, temându-se de  evenimente gen Cehoslovacia 1968, nu doreau să îi irite pe sovietici prea tare scăpând de Ceaușescu. Ceaușescu era rival al sovieticilor dar era un stalinist la el acasă, deci ceva admiratori ar mai fi avut. Ceaușescu rămânea fără clauza națiunii celei mai favorizate în 1988, iar el renunțase la ea, nu americanii! Americanii suportau schimbările de catifea în Ungaria, Polonia, Cehoslovacia după venirea în 1985 a lui Gorbaciov, Ceaușescu putea fi lăsat în pace, URSS era în prăbușire accelerată...

Asta nu înseamnă că nu au fost comploturi precum cele ale lui Măgureanu, Iliescu, Patilineț, Militaru, Kostial, Ion Ioniță etc.Dacă aceștia ar fi dorit să scape de Ceaușescu și ar fi văzut ei pe cine puneau în loc, există indicii că nume ca Burlan, considerat „sosia” lui Ceaușescu sau Ștefan Andrei, longeviv Ministru de Externe ar fi preferat o succesiune cu Nicu Ceaușescu în frunte. Congresul XIV din noiembrie 1989 avea să lea dea o palmă.  Zidul Berlinului căzuse în 9 noiembrie, la 25 noiembrie, în România se construia socialismul cu pedala la blană, mai ceva ca-n anii 60.

Nicu Ceaușescu - personaj de film și de glume

Am mai amintit de pelicula Morile de Vânt ale Zeilor, după romanul lui Sidney Sheldon, cu Jaclyn Smith în rolul ambasadoarei SUA la București (ipotetic atunci, reală din 2022) și cu Franco Nero în rolul dictatorului României, Alexandru Ionescu (Ceaușescu, evident). În film, este prezentat succesorul Nicu (evident, o licență poetică, americanii din servicii știau că asta place românilor), dar acesta e grav bolnav, iar ambasadoarea promite tratamente miraculoase, dacă Ionescu dădea drumul unor persecutați politic. Tipic scenariu, dar asta era realitatea.

Poetul Mircea Dinescu spunea în stilul lui glumeț așa că Nicu ar fi spus că dacă el ar fi președinte, „ar da drumul la băut și la iubit”, aluzie la decretul anti-avort din 1966 pe care ar fi vrut să-l abordeze, plus că le-ar fi dat voie românilor să bea la cârciumi și după ora 22.

Evident, tema „Nicu succesor” s-a rostogolit în spațiul public, probabil ca să fie un debușeu pentru activul de partid și pentru populație. Prezența lui Pacepa din 1978 în SUA a alimentat aceste idei, după apariția „Orizonturilor roșii”, dar, cert este că după venirea lui Gorbaciov în 1985, scenariul Nicu rămăsese la raft. De aceea și fusese trimis la Sibiu, departe de centrul puterii, în 1987, să învețe munca de partid mai bine decât la UTC. deși acolo răspunsese de brigăzile de la Canal și Șantierele Tineretului.

Sursa foto: Gandul.ro