Nicolicea: „Conform art. 202 din Legea 62/2011, procurorii și judecătorii nu pot face grevă"
- Ilinca Drago ș
- 27 februarie 2019, 09:57
Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a transmis, într-un comunicat de presă, că procurorii și judecătorii au interzis prin lege să facă grevă. Iar suspendarea temporară a activității parchetelor și instanțelor se încadrează în definiția grevei. Încălcarea acestor prevederi de pedepsește cu închisoare de la o luna la 1 an sau cu amendă, a punctat deputatul PSD.
Aceste explicații sunt oferite de deputatul PSD în contextul în care câteva parchete și instanțe au decis să-și suspende activitate în semn de protest față de OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justiției.
Într-un comunicat de presă dat publicității marți, 26 februarie 2019, Eugen Nicolicea le amintește magistraților care și-au suspendat activitatea că potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, prin greva se înțelege orice formă de încetare colectivă și voluntară a lucrului într-o unitate. Iar având în vedere că suspendarea temporară a activității înseamnă încetarea acesteia pe o perioada de limp limitată, este limpede că suspendarea colectivă și voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiția grevei.
De asemenea, Nicolicea subliniază că art. 202 din aceeași Lege 62/2011 a dialogului social stabilește cât se poate de clar că procurorii și judecătorii nu pot face greva, încălcarea acestor prevederi pedepsindu-se cu închisoare de la o luna la 1 an sau cu amendă.
Acesta este comunicatul trimis de deputatul PSD, Eugen Nicolicea:
„Referitor la recentele suspendări de activitate ale unităților de parchet, sunt câteva aspecte pe care nu le vede sau nu le spune nimeni. Am mai spus-o și o repet, dublă măsură dăunează profund societății! A spune că legea este egală pentru toți, însă a cere tratament diferențiat este un exemplu tipic de standard dublu.
Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce privește prevederile potrivit cărora suspendarea activității unităților de parchet reprezintă infracțiune și se pedepsește că atare, astfel:
- potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, 'prin greva se înțelege orice formă de încetare colectivă și voluntară a lucrului într-o unitate'. Având în vedere că suspendarea temporară a activității înseamnă încetarea acesteia pe o terioada de limp limitată, suspendarea colectivă și voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiția grevei;
- articolul 202 specifică foarte clar că procurorii și judecătorii nu pot declara greva;
- la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 luna la 1 an sau amendă.
Așa cum statuează și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, orice persoană are dreptul la libertate de exprimare, acest drept incluzând libertatea de opinie și libertatea de a primi sau a comunica informații ori idei, însă în cazul sistării activității, nu se poate vorbi despre comunicarea unor informații sau idei, ci pur și simplu de refuzul de a mai presta o activitate.
Nu știu ce este mai grav, necunoașterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască și să o aplice sau încălcarea cu bună știință a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii”.