Nicolicea ANUNȚĂ că vor fi dezbateri cu privire la pragul pentru abuzul în serviciu

Nicolicea ANUNȚĂ că vor fi dezbateri cu privire la pragul pentru abuzul în serviciu

Preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat, astăzi, că vor fi dezbateri cu privire la pragul ce va fi stabilit pentru abuzul în serviciu, dar și că este o situație încurcată în ceea ce privește calificarea acestei infracțiuni.

„Curtea Constituţională spune că legiuitorul este cel care va stabili acest prag. Avem două repere: infracţiunea de abuz în serviciu, ca să fie de competenţa DNA, trebuie să aibă un prejudiciu, mă refer la abuz în serviciu cu prejudiciu, de peste un milion de euro, iar tot în legile care privesc DNA există infracţiuni grave de la 600.000 de euro în sus. Acestea sunt cele două repere pe care le avem. Dacă vă aduceţi aminte, suma propusă de Guvern pentru care ar deveni infracţiune este mult mai mică, era de 200.000 de lei, adică aproximativ 40.000 - 50.000 de euro, mult sub pragurile acestea de 600.000, respectiv de un milion de euro”, a spus Nicolicea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adăugat că stabilirea pragului se poate face atât prin proiect de lege, cât şi prin ordonanţă de Guvern.

„Situaţia este încurcată în ceea ce priveşte calificarea acestei infracţiuni. O ordonanţă de urgenţă este la fel de bună ca şi legea, doar că prin lege este stabilit de către Parlament acest prag şi cred că ministrul Justiţiei a şi afirmat acest lucru, că cel care poate să facă acel lucru este Parlamentul. Cu privire la termen, asta este! Parlamentul lucrează în ritmul în care lucrează, pe de o parte trebuie să ne grăbim, pe de altă parte ni se spune că, dacă ne grăbim, nu există suficientă dezbatere. Trag doar semnalul de alarmă că în perioada nerezolvării situaţia este încurcată”, a susţinut el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă Legislativul mai are timp să stabilească acest prag având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară, Nicolicea a spus că o va face când va avea timp, iar că lucrurile au fost încurcate de cei care au criticat OUG 13.

„Dacă nu va avea timp, o va face atunci când va avea timp. Pe perioada acesta lucrurile care sunt încurcate se datorează celor care le-au încurcat, dacă vă aduceţi aminte, cei care erau vocali cu privire la Ordonanţa 13", a mai spus el.

Tot astăzi, deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, a declarat joi că pentru abuzul în serviciu se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări la 400.000 de lei.

„Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis ca 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la Ministerul Justiţiei şi în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor..., dar clar este că trebuie stabilit un prag", a spus Iordache, la Palatul Parlamentului, întrebat ce părere are despre decizia CCR cu privire la stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu.