Iubitorii de folclor spun că artistul este un mesager profund, al cântecului albaiulian în lume.

Vocea inconfundabilă a lui Nicolae Furdui Iancu l-au plasat de la debut şi până azi în topul soliştilor de folclor.

Cine este Nicolae Furdui Iancu

Nicolae Furdui Iancu s-a născut în satul Poiana, comuna Sohodol, în zi de Sfânt Dumitru, 26 octombrie 1955, copilărind acolo până la vârsta de 5 ani, cu bunicii dinspre tată.

La vârsta de cinci ani s-a stabilit cu părinții la Abrud. Aici, în Abrud, va urma școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători. A studiat la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Este căsătorit cu avocata Daniela Furdui-Iancu și are doi copii.

Nicolae Furdui-Iancu este candidat din partea PNL pentru un post de deputat în colegiul 5 din judetul Alba. A fost coordonator al Comisiei de Cultură în Consiliul Județean Alba din partea PNL între 2000 și 2004.

Nicolae Furdui Iancu, politicianul

Sustine ca a intrat în politică pentru a face viața mai bună, și că „lucrurile murdare din politică se întâmplă tocmai din cauza că oamenii serioși și cinstiți stau deoparte”.

Nicolae Furdui Iancu şi-a descoperit vocaţia de mic. Cântând la serbările şcolare, învăţătoarea şi mai apoi profesorul de muzică i-au remarcat talentul, la fel ca şi părinţii, care l-au sfătuit să urmeze liceul pedagogic, acolo unde muzica e probă obligatorie.

„Am cântat în orchestra liceului. Ulterior, student fiind la Institutul Pedagogic din Oradea, am participat la un prim concurs – Festivalul Artei Studenţeşti. M-am calificat la faza pe ţară şi am luat locul întâi. Era în anul 1979“, rememorează artistul.

Nicolae Furdui Iancu a devenit un adevărat simbol al Munților Apuseni și al județului nostru, prin melodiile interpretate dintre care amintim „Nu uita că ești român”, „Așa-i românul” și „Treceți batalioane române Carpații”.

Ani mulţi, sănătoşi, voioşi şi norocoşi maestre Nicolae Furdui Iancu!