Nicolae Furdui Iancu, la aniversarea a 65 de ani de viață. Cine e simbolul Munților Apuseni

Nicolae Furdui Iancu, la aniversarea a 65 de ani de viață. Cine e simbolul Munților Apuseni

Interpretul de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți rapsozi populari din România. Redacția EvZ îi transmite un călduros „La mulți ani!”

Iubitorii de folclor spun că artistul este un mesager profund, al cântecului albaiulian în lume.

Vocea inconfundabilă a lui Nicolae Furdui Iancu l-au plasat de la debut şi până azi în topul soliştilor de folclor.

Cine este Nicolae Furdui Iancu

Nicolae Furdui Iancu s-a născut în satul Poiana, comuna Sohodol, în zi de Sfânt Dumitru, 26 octombrie 1955, copilărind acolo până la vârsta de 5 ani, cu bunicii dinspre tată.

La vârsta de cinci ani s-a stabilit cu părinții la Abrud. Aici, în Abrud, va urma școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători. A studiat la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Este căsătorit cu avocata Daniela Furdui-Iancu și are doi copii.

Nicolae Furdui-Iancu este candidat din partea PNL pentru un post de deputat în colegiul 5 din judetul Alba. A fost coordonator al Comisiei de Cultură în Consiliul Județean Alba din partea PNL între 2000 și 2004.

Nicolae Furdui Iancu, politicianul

Sustine ca a intrat în politică pentru a face viața mai bună, și că „lucrurile murdare din politică se întâmplă tocmai din cauza că oamenii serioși și cinstiți stau deoparte”.

Nicolae Furdui Iancu şi-a descoperit vocaţia de mic. Cântând la serbările şcolare, învăţătoarea şi mai apoi profesorul de muzică i-au remarcat talentul, la fel ca şi părinţii, care l-au sfătuit să urmeze liceul pedagogic, acolo unde muzica e probă obligatorie.

„Am cântat în orchestra liceului. Ulterior, student fiind la Institutul Pedagogic din Oradea, am participat la un prim concurs – Festivalul Artei Studenţeşti. M-am calificat la faza pe ţară şi am luat locul întâi. Era în anul 1979“, rememorează artistul.

Nicolae Furdui Iancu a devenit un adevărat simbol al Munților Apuseni și al județului nostru, prin melodiile interpretate dintre care amintim „Nu uita că ești român”, „Așa-i românul” și „Treceți batalioane române Carpații”.

Ani mulţi, sănătoşi, voioşi şi norocoşi maestre Nicolae Furdui Iancu!

Ne puteți urmări și pe Google News