Nicolae Furdui Iancu își celebrează ziua de naștere: „Mărturiseşte prin cântec credinţa sa, moştenită de la acei minunaţi oameni ai munţilor”

Sursa: EVZ.ro

Nicolae Furdui Iancu își serbează astăzi ziua de naștere. Artistul român a fost, de-a lungul timpului, apreciat de toți iubitorii de muzică populară. De altfel, acesta a primit în anul 2021 titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba lulia”.

Nicolae Furdui Iancu își celebrează astăzi ziua de naștere. Născut în satul Poiana din comuna Sohodol, artistul român s-a remarcat prin timbrul său special, dar și a compozițiilor sale muzicale care au încântat publicul, cel care l-a făcut să se simtă apreciat.

La multi ani, Nicolae Furdui Iancu!

Artistul român s-a născut pe 26 octombrie 1955, copilărind în satul Poiana până la vârsta de cinci ani, alături de bunicii săi dinspre tată.

Mai apoi, de la vârsta de cinci ani, Nicolae Furdui Iancu s-a mutat cu părinții săi în Abrud, acolo unde a urmat școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători. Ulterior a studiat la Institutul pedagogic, la secția română-franceză din Oradea, absolvind și Facultatea de Psihologie și Asistență Socială de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Nicolae Furdui Iancu a ajuns să fie printre cei mai cunoscuți artiști de muzică folclorică din România. Repertoriul său a fost inflențat de compozițiile muzicale specifice zonei Ardealului, județului Alba, cu predilecţie Munţii Apuseni și Ţara Moţilor.

Nicolae Furdui Iancu, iubit de oameni

Solistul a interpretat de-a lungul timpului doine, cântece istorice, de dragoste, de joc şi de petrecere, moștenite din cultura populară. Nicolae Furdui-Iancu este „interpretul care a adus pe scenă cu atâta fală portul şi cântecele moţilor, mărturiseşte prin cântec credinţa sa, moştenită de la acei minunaţi oameni ai munţilor. Sobru, hotărât, cu glas bărbătesc, frumos timbrat, Nicolae Furdui-Iancu ne invită să parcurgem prin cântec pagini de istorie.

Interpret cu deosebite calităţi, acesta şi-a legat numele de tot ceea ce înalţă sufletul şi spiritul uman, Nicolae Furdui-Iancu face parte din pleiada acelor oameni talentaţi, care îşi croiesc o carieră artistică prodigioasă”, a spus Mărioara Murărescu, realizator al emisiunii Tezaur Folcloric, conform Ziarul Unirea.

Nicolae Furdui Iancu şi-a descoperit vocaţia de mic. Cântând la serbările şcolare, învăţătoarea şi mai apoi profesorul de muzică i-au remarcat talentul, la fel ca părinţii, care l-au sfătuit să urmeze liceul pedagogic, acolo unde muzica e probă obligatorie.

Ce spune Nicolae Furdui Iancu despre muzica sa

„Am cântat în orchestra liceului. Ulterior, student fiind la Institutul Pedagogic din Oradea, am participat la un prim concurs – Festivalul Artei Studenţeşti. M-am calificat la faza pe ţară şi am luat locul întâi. Era în anul 1979“, a rememorat artistul.

Nicolae Furdui Iancu a devenit un adevărat simbol al Munților Apuseni și al județului Alba Iulia, prin melodiile interpretate, printre care amintim „Nu uita că ești român”sau „Așa-i românul”.