Nicolae Ciucă, optimist în privința ridicării MCV: „În luna noiembrie putem să avem un raport pozitiv”
- Ionel Sclavone
- 13 octombrie 2022, 13:27
Guvernul se așteaptă la un raport pozitiv pentru ridicarea MCV în condițiile în care noile legi ale justiției vor fi adoptate rapid în Parlament. Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații pe acest subiect cu prilejul vizitei pe care a întreprins-o la Uzina Dacia de la Mioveni. Șeful Guvernului a precizat că un răspuns pozitiv ar putea fi dat, chiar luna viitoare, în noiembrie.
Nicolae Ciucă a abordat o serie de subiecte în declarațiile publice pe care le-a făcut cu prilejul vizitei pe care a întreprins-o la Mioveni, la Uzina Dacia. El a vorbit, între altele, despre mecanismul MCV, exprimându-și convingerea că va fi ridicat după adoptarea legilor Justiției. El a avansat drept termen pentru un răspuns pozitiv cu privire la MCV luna noiembrie.
„Mai întâi de toate, trebuie ca legile justiției să fie adoptate în Parlament. Urmează ca în Senat - avem aci prezent pe doamna președinte al Senatului - săptămâna viitoare sperăm ca întreg procesul să fie finalizat. Avem această coordonare permanentă cu comisia și sunt convins că, odată ce vom aproba și vor fi promulgate legile justiției, putem ca în luna noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV-ului”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.
În luna august, premierul Nicolae Ciucă susținea, într-un interviu pentru Bloomberg că se aşteaptă ca România să adere la Schengen în acest an. De asemenea, el își exprima speranța ca oficialii de la Bruxelles să renunțe la Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV) pe Justiție, pentru ţara noastră.
România caută noi surse de producere a energiei
Tot la Mioveni, premierul a vorbit despre scumpirea carburanților și despre problemele cu care se confruntă economia românească. Nicolae Ciucă a precizat că, în acest moment, se fac toate demersurile pentru identifica și dezvolta noi surse de energie, care să suplinească combustibilii fosili, pe bază de petrol.
„La nivel guvernamental, instituțional, împreună cu întreg mediul de afaceri din acest sector căutăm să valorificăm cât mai bine resursele pe care le avem la bugetul de stat, resursele pe care le avem din fondurile europene și să ne dezvoltăm noi surse de producere a energiei. Înainte să venim aici, mi-a fost prezentat proiectul pe care Uzinele Dacia îl au pentru a dezvolta un parc voltaic de aproximativ 30... peste 30 de hectare, ceea ce înseamnă asigurarea unui volum foarte mare de energie pe care și-l vor produce și în felul acesta. Având mai multe surse, având mai multă energie, cred că prețul la energie trebuie la un moment dat să intre într-o linie de platou și să înceapă să scadă”, a declarat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a lăudat platforma de la Mioveni
Premierul a mai spus că industria românească are, în momentul de față, un cuvânt de spus atât în Europa, cât și în lume. El a exemplificat cu situația de pe platforma de la Mioveni unde lucrează 15.000 de angajați. În plus, a arătat Nicolae Ciucă, există colaborări prin care se asigură locuri de muncă pentru alte 150.000 de oameni.
„Este cât se poate de important ca acest semnal de încredere să ajungă atât către industria mare, către producătorii importanți, dar și către IMM-uri, pentru că IMM-urile sunt coloana vertebrală. Avem deja o serie întreagă de programe în derulare pentru sprijinul IMM-urilor, dar trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că acordăm atenția cuvenită și producătorilor industriali. de amvergură. Am reușit, de asemenea, să desprind optimism în ceea ce înseamnă capacitatea de a se adapta la toate aceste cerințe, așa cum au fost asumate la nivelul Uniunii Europene cerințele de mediu. Uzina și-a propus ca, începând cu 2030, să aibă emisie de carbon 0, ceea ce este, de asemenea, foarte, foarte important, și de asemenea nu doresc să vorbesc eu despre proiectele noi și modelele noi care urmează să intre pe linia de producție”, a mai spus premierul.