Nicolae Ciucă, mesaj pentru marii investitori din Germania. Țara noastră deschide larg porțile
- Maria Miron
- 15 iulie 2022, 18:29
Premierul României, Nicolae Ciucă, a avut o întrevedere, vineri, cu ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, context în care cei doi oficiali de stat au discutat despre sprijinul acordat de Germania în ce privește aderarea României la spațiul Schengen, dar și despre perspectivele de cooperare viitoare.
Mai exact, pentru atingerea obiectivelor privind aderarea la spaţiul Schengen, Germania a sprijinit simplificarea instrumentelor europene în materie de justiţie şi stat de drept, în ce privește evaluarea României.
Ministrul de Externe al Germaniei, vizită la Palatul Victoria
„Vizita la Bucureşti a ministrului federal german al Afacerilor Externe are loc în contextul participării la cea de-a doua reuniune a Conferinţei ministeriale Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care România o organizează împreună cu Germania şi Franţa, precum şi cu prilejul marcării a 30 de ani de relaţii bilaterale.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a încurajat investitorii germani să dezvolte proiecte în România, menționând oportunitățile oferite în sectorul energetic și rolul energiilor regenerabile și a gazului – ca energie de tranziție”, a anunțat Guvernul României.
În cadrul vizitei de stat, premierul României și șefa diplomației germane au discutat și despre războiul din Ucraina, despre situația de securitate regională, dar și despre importanța strategică a Mării Negre, în ce privește dezvoltarea politicilor energetice la nivel european.
Mai mult, premierul Nicolae Ciucă a subliniat necesitatea dezvoltării infrastructurii exportului de cereale dinspre Ucraina, în scopul prezervării securității alimentare globale.
Ministrul german al Afacerilor Externe, sprijin pentru Republica Moldova
Vineri, 15 iulie, Annalena Baerbock, ministrul german al Afacerilor Externe vizitează orașele București și Constanța, unde va avea loc cea de-a doua conferință de sprijin pentru Republica Moldova. Prima s-a desfășurat la Berlin, în 5 aprilie.
De asemenea, la reuniunea de la București a fost prezent și ministrul de stat francez pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale, Chrysoula Zacharopoulou, dar și reprezentanți din state UE, G7 și AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb), precum și ai Comisiei Europene, ai instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Ce este și de ce e nevoie de ea
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova reprezintă un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău, pentru a trece peste situațiile de criză, iar pe termen mediu, să efectueze cu succes reformele necesare pentru modernizarea statului și pentru întărirea instituțiilor sale.
Republica Moldova va primi 659,5 milioane euro sub formă de împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro.
România, sprijin în valoare de 10 milioane de euro pentru Republica Moldova
De asemenea, România a anunțat un sprijin bugetar direct de 10 milioane de euro, asistență oficială pentru dezvoltare, dar și ajutoare umanitare.
„După cum cunoașteți, Republica Moldova, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, are de înfruntat o serie de crize, sau situații de criză, care sunt suprapuse: pe de o parte, o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică, care este determinată pe de o parte, de pierderea unor anumite piețe de desfacere din regiune din cauza războiului, care a urmare a unor cheltuieli bugetare determinate de situația refugiaților din Republica Moldova, există în Republica Moldova o inflație crescută de 29%, poate cea mai mare din Europa”, a precizat ministrul Afecerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.