Germania renunță definitiv la cărbunele rusesc. Măsura intră în vigoare din august. Ce se întâmplă cu achizițiile de petrol

Germania renunță definitiv la cărbunele rusesc. Măsura intră în vigoare din august. Ce se întâmplă cu achizițiile de petrolSursa foto: Arhiva evz

Germania nu va mai cumpăra cărbune din Rusia începând cu data de 1 august, în vreme ce achizițiile de petrol vor mai continua până la finalul anului. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies. Acesta a precizat că urmează ca Germania să-și găsească alte surse de aprovizionare cu energie.

Germania va înceta orice achiziţie de cărbune rusesc cu începere de la 1 august, a declarat secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies, după cum transmite Reuters. Oficialul de la Berlin a precizat că economia germană se reorientează spre identificarea unor surse noi de aprovizionare cu energie. Aceasta cu atît mai mult cu cât, începând de anul viitor, Germania va opri și achizițiile de petrol din Rusia.

Astfel, a apreciat Joerg Kukies (foto), în viitor, cea mai mare provocare va fi acoperirea golului care va apărea după ce Uniunea Europeană va renunța la cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe care îi furnizează Rusia.

„Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni”, a declarat Joerg Kukies la un forum pe energie organizat la Sydney de Guvernul Australiei şi Agenţia Internaţională a Energiei.

Conform sursei citate, până în prezent, Rusia asigura 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol.

„Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni”, a subliniat Joerg Kukies.

Sursa foto. Twitter

Germania construiește terminale pentru gaze lichefiate

În prezent, pentru a scăpa de dependența de gaze rusești, Germania construieşte în regim de urgenţă terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate. Oficialul guvernului de la Berlin a precizat că, această cantitate nu va acoperi necesarul economiei europene. Joerg Kukies a precizat că SUA şi Qatarul pot furniza împreună Europei o cantitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate.

„Simpla dorinţă nu va duce la rezolvarea acestei probleme”, a spus Joerg Kukies.

Acesta a adăugat că deşi Germania este concentrată pe tranziţia la emisii zero, şi recent a introdus acte legislativ pentru a accelera dezvoltarea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, gazele vor fi esenţiale în procesul de tranziţie energetică.

Obiectiv ambițios al Germaniei

Germania și-a stabilit un obiectiv ambițios, în contextul invaziei declanșate de Rusia în Ucraina Berlinul dorește reducerea dependenței de gazele naturale rusești până la zero. Există deja voci care prezic sfârșitul competitivității, sfârșitul drumului pentru companiile din Germania care necesită mult gaz, în special industria chimică de bază. Fostul șef RWE Schmitz se teme că „Industria care are nevoie de gaz pentru producția de bază astăzi va migra” din Germania, potrivit Der Spiegel.

Situația este dificilă în condițiile în care Vladimir Putin a ales să-și folosească livrările de gaze naturale către Germania drept o armă. Rusia a redus cantitatea de gaz livrată în Germania prin conducta Nord Stream 1 de la Marea Baltică. Motivul invocate au fost lucrările de mentenanță și reparații.

Ministrul Economiei de la Berlin, Robert Habeck, a anunțat creșterea nivelului de alertă pentru gaze naturale și a numit mutarea de la Moscova drept „atac economic”. El a vorbit despre o „situație gravă” cerând germanilor să-și reducă consumul de energie, iar companiilor să economisească gaz și să-și vândă capacitatea nenecesară la licitații speciale.

Ne puteți urmări și pe Google News